3.3 C
De Bilt

160km voor Voedselbank Krimpenerwaard

Krimpen a/d Lek – Mar Hohenstein uit Krimpen aan de Lek heeft al heel wat kilometers te voet achter de rug. Mar loopt ook graag voor een goed doel. Zo liep zij in 2011 de vierdaagse van Nijmegen, met als doel “Op de bres voor MS” waar zij €1000,- aan sponsorgeld ophaalde.

Een tweede poging in 2013 om voor MS te lopen, is helaas niet gehaald door privé omstandigheden in combinatie met een hittegolf. Maar Mar is een doorzetter.
Voor de Nijmeegse vierdaagse 2017 heeft zij zich wederom een goed doel gesteld.
Mar gaat aan de wandel voor Voedselbank Krimpenerwaard.
Ze trekt daarvoor haar beste wandelschoenen en een pak vol donateurs  aan.

Streefbedrag voorbij.

Mar heeft gezocht naar meerdere kleine sponsors, met een lager streefbedrag dan de actie voor MS, vanwege de crisis die achter de rug is. “Vele kleintjes maken ook één grote” zegt Mar. En dat blijkt!
Mar heeft heel wat sponsors kunnen vinden die haar en haar doel steunen, zodat ze het streefbedrag van €750,- ver voorbij is gekomen. Hierdoor is het bedrag nu volgens de meter op de ‘geefpagina’ op €935,- gekomen, maar volgens Mar moeten er nog donaties binnen komen en zijn via een andere donatieknop gestort  die niet meegeteld worden door de geefpagina- teller. En dat in werkelijkheid de €1000,- is gepasseerd!
De vierdaagse gaat over 2 weken van start, de donatie actie loopt door tot eind augustus; er kan dus nog volop gedoneerd worden.
“Maar  iedereen kan een actie starten voor voedselbank Krimpenerwaard” legt Mar uit. “Wanneer je hen een warm hart toe draagt en graag wat wilt doen, staat Voedselbank Krimpenerwaard als stichting aangemeld bij www.geef.nl en kan iedereen een sponsoractie starten zoals bijvoorbeeld door te gaan fietsen, zwemmen of wat dan ook en zich te laten sponsoren, bijvoorbeeld per kilometer of baantje.”

Waarom Voedselbank Krimpenerwaard?

Mar heeft zelf ervaring met slechte tijden in haar leven. Ze is in die tijd heel goed geholpen toen ze uiteindelijk terecht kwam bij Malika van Voedselbank Krimpenerwaard . “ Ik heb  er vrienden gemaakt en respect gekregen voor wat er niet gezegd wordt achter de schermen. Namelijk dat Den Haag ontkent dat er armoede is in Nederland.” Zegt Mar. Ze is daarom al snel vrijwilligster geworden.
Toen het beter ging met Mar, is zij toch vrijwilligster gebleven om de voedselbank op die manier te ondersteunen en uit dankbaarheid voor wat de mensen van de voedselbank Krimpenerwaard voor haar hadden gedaan.
Na alle commentaar wat rond ging over de voedselbank en mensen dingen riepen, “mensen die beter weten maar niets beter doen”, is Mar deze actie gestart.
Voedselbank Krimpenerwaard heeft het geld hard nodig, zeker in deze tijd.
Mar vindt het jammer dat slecht nieuws (waar of niet waar)  lang blijft hangen, voedselbank Krimpenerwaard heeft zoveel goeds gedaan. Mar probeert met deze actie om het negatieve beeld te draaien en positiviteit te brengen. Ook omdat er overal mensen zijn die denken dat de voedselbank Krimpenerwaard niet meer bestaat.
Wat er geroepen is zoals ‘fraude’ is gewoon smaad en Mar vindt dat de voedselbank aangifte zou moeten doen wegens aantasting van de goede naam. Ook sommige media, die mede schuldig is aan het verspreiden van laster en alleen maar negatieve berichtgeving heef geschreven, zou de naam van de Voedselbank Krimpenerwaard  moeten zuiveren volgens Mar. Omdat gebleken is dat Voedselbank Nederland nooit aangifte heeft gedaan van fraude en fraude ook nooit bewezen is en alle beschuldigingen weerlegd zijn en er dus eigenlijk geen grond was om de voedselbank Krimpenerwaard te royeren. Niets meer dan wat anonieme klachten die niet te controleren zijn op waarheid.

Mar is van mening dat er best wel twee voedselbanken zouden kunnen zijn, de Krimpenerwaard is groot en er zijn helaas teveel mensen die het hard nodig hebben.
De Voedselbank Krimpenerwaard heeft het altijd gered, ook voordat de Voedselbank Nederland in zicht kwam, was Voedselbank Krimpenerwaard al uitgiftepunt voor andere voedselbanken in Nederland en hadden zij goede contacten met sponsors.

“Iedereen kan zo van het ene op t andere moment in een slechte financiële situatie terecht komen waarbij je niet direct hulp krijgt van de gemeente maar wel direct ondersteuning krijgt bij de voedselbank. Malika leeft voor de voedselbank. Zij kan niemand weigeren en staat dag en nacht klaar voor mensen die hulp nodig hebben”. Daarom heeft Mar de voedselbank als doel gekozen.

Trainen.

Mar heeft het trainen dit voorjaar weer serieus opgepakt, de 1e 40 km was 4 jaar na de vorige en heeft heel wat spierpijn opgeleverd. Haar vriend is een ervaren wandelaar, met hem deelt Mar het ‘wandelvirus’. Hij heeft sinds 2003 wel zo’n 24000 km achter de rug, Mar heeft er zo’n 1000 km opzitten.  Eén vierdaagse van 160 km, een Kennedymars van 80 kilometer in 18 uur heeft zij met goed resultaat uitgelopen en een dikke medaille gehaald. Tijdens de 2e , helaas mislukte, poging van de vierdaagse heeft zij slechts 80 km gelopen. Ook gaat Mar 11 en 12 augustus  de dodentocht in België proberen te lopen, dit is 100 km in 24 uur, ze heeft hier even over getwijfeld, maar gaat het toch doen. ‘Al is het gekkenwerk’,  zegt Mar, ‘maar je moet wel een beetje gek zijn om dit soort wandeltochten te doen’. Maar het zou moeten lukken. Ze weet nog hoe haar benen voelde na de Kennedy mars. Die waren er toen niet zo blij mee, maar ze heeft het wel gehaald.

Ze doet tijdens de dodentocht eventueel  haar sponsorbroek aan, het wordt geen nieuw sponsorproject, maar voor wie de Voedselbank Krimpenerwaard een warm hart toe draagt blijft de sponsorlijn open.

Nijmegen is heel bijzonder, met zoveel mensen bij elkaar.

“Wie zin heeft om een mooie ervaring op t doen vind ik persoonlijk dat iedereen eens een keer in Nijmegen moet gaan kijken hoe bijzonder het is” verteld Mar. Het raakt haar nog steeds, de vriendelijkheid en behulpzaamheid, elkaar helpen als iemand even niet meer kan, wanneer iemand bijna struikelt en geholpen wordt door omstanders of medewandelaars die de persoon ondersteunen of aanmoedigen. “Dat kán daar” , zegt Mar. “ In het dagelijks leven zijn er mensen die ‘omvallen’ maar niemand helpt of ze willen het niet zien. Een schouderklopje of even bedanken of een complimentje is niet moeilijk en zo mooi. Het kan zo simpel zijn.”
Mar is de laatste dagen van haar vorige vierdaagse supporter gebleven toen ze het niet haalde, “het is echt heel gezellig”, zegt ze. “Vanaf beide kanten, de loper en de kijker. ”

Foto: J. Rietveld © Regio Online

Wandelweer.

Het is nog even afwachten hoe het weer wordt tijdens de vierdaagse. Voor Mar is een wolkendek voor natuurlijke schaduw, een briesje en maximaal 20 graden het ideale wandelweer.
Te warm weer geeft eerder kans op blaren doordat je voeten gaan zweten en opzetten. Mar zegt dat ze vanaf 2011 al gelukkig geen blaren heeft gehad. Alle trainingen zijn blaarloos verlopen. Dit ligt ook aan goede schoenen en de inlegzolen van footlogics, die zij vergoed heeft gekregen van de verzekering. Daar gaat ze dit jaar weer 160 kilometer mee wegtrappen.’

Starten.

De start datum van de vierdaagse is 18 juli. Mar is ingedeeld als ‘wandelschoen’ , ze start dinsdag en donderdag laat, om 6 uur- half 7, woensdag en vrijdag start ze vroeg om  5 uur – half 6 en heeft ze vrijdag twee uur langer om te lopen door het vroege starten en later binnen mogen komen.

Mar zet in op succes, ontspanning en vooral plezier. Ze heeft haar doel gehaald en dat is een stok achter de deur een stimulans om de vierdaagse uit te lopen. Er staan mensen achter haar en dat doet haar goed.

Mar is aan het begin van haar actie sponsors gaan vragen.
Bij bedrijven die haar eerder gesponsord hebben, of waar ze toevallig was of waarvan ze dacht dat ze die kon gaan vragen. Zo heeft zij vele sponsors binnen gehaald, grote en kleine. Bedrijven en mensen die persoonlijk iets wilde bijdrage.
Zo heeft zij bij verschillende bedrijven een praatje gemaakt, zoals o.a. een vishandel, garage en Fysiotherapie De waterpoort, “ je kan wel wandelen, of je het nou goed doet of niet, je komt een keer in aanraking met fysiotherapie en dat kan goed bij deze praktijk”,  zegt Mar.

Mar noemt een aantal sponsors, die allemaal een plekje hebben gekregen op haar outfit. Een wit pak en een roze pak voor de roze woensdag. Deze outfits heeft zij zelf gemaakt.

Enkele van de sponsors zijn:

Alle sponsors zijn ook terug te vinden op de sponsorpagina: http://www.maraandewandel.nl/indexsponsor-2017.htm

Als je Mar ziet lopen, hou haar gerust even aan en maak een praatje.

Foto’s J. Rietveld © Regio Online

Regio Online wenst Mar succes en volgen haar op:
www.maraandewandel.nl  – fb www.facebook.com/160kmvoorVBKw

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio