14 C
De Bilt
dinsdag, 9 augustus 2022

3.500 meisjes uit heel Nederland voorzien een stad van duurzame energie!

Delft – Ook in 2021 zijn vrouwen nog steeds steeds ondervertegenwoordigd in de Nederlandse techniek sector. Onwenselijk, want hierdoor blijft veel waardevol en technisch talent onbenut. Met het jaarlijkse evenement ‘Girls’ Day’ wil VHTO Expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT samen met netwerkbeheerder Alliander daarom meer meisjes tussen de 10 en 15 jaar kennis laten maken met én enthousiasmeren voor bèta, techniek en IT.

Vanwege corona vond het evenement dit jaar online plaats en wel op een hele bijzondere manier. Speciaal voor de kick-off ontwikkelde industrieel ontwerper Suzanne Moens van het Delftse Raccoon Serious Games een spannende en energieke online escape room voor de ruim 3.500 deelnemers. Het resultaat: veel energie, enthousiasme en een leuke aftrap van een leerzame dag.

Een energieke en interactieve aftrap

Moens, Serious Game Designer bij Raccoon Serious Games, vindt het belangrijk dat ook meisjes op jonge leeftijd al kennis maken met de technische sector en ervaren dat techniek zeker niet alleen voor jongens interessant is. Integendeel: “meisjes bezitten ontzettend veel kwaliteiten die nodig zijn voor technische innovatie rondom belangrijke maatschappelijke vraagstukken als duurzaamheid en klimaatverandering.” Met deze motivatie heeft ze een prikkelende en interactieve serious game ontwikkeld.

Een uitdagende ervaring waarbij de deelnemers, door zo snel mogelijk puzzels op te lossen, een virtuele Nederlandse woonwijk voorzien van duurzame energie. Zo zijn ze aan de slag gegaan met het aanleggen van elektriciteitskabels en zonnepanelen. Spelenderwijs hebben de meisjes ervaren hoe belangrijk technologie is voor het tegengaan van klimaatverandering en hoe vrouwen door heel Nederland zich hiervoor inzetten. De reacties van de deelnemers waren dan ook erg positief. “Het enthousiasme spatte van het scherm na het succesvol behalen van het spel. Mooi om te zien dat het zelfvertrouwen en de nieuwsgierigheid onder de deelnemers hierdoor zichtbaar groeide.”  

Quote van een deelnemer:  “Een leuke manier om meer te weten te komen over techniek!”

Virtueel kennis maken met de technische sector

Het is belangrijk dat meisjes een breed en realistisch beeld krijgen van bèta-, technische en IT-bedrijven. De afgelopen tijd is namelijk meer dan ooit duidelijk geworden hoe belangrijk deze sector is voor de samenleving. Zo werken labtechnologen bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van vaccins en maken IT-professionals zich sterk voor veilige videoverbindingen. Moens hoopt dat deze serious game het eerste zaadje plant en laat zien dat techniek ontzettend breed is. “Met een technische achtergrond kun je bijvoorbeeld ook ontzettend coole en leerzame escape rooms ontwikkelen!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio