19 C
De Bilt
donderdag, 18 augustus 2022

40 Stolpersteine worden op 4 oktober geplaatst om Joodse families te herdenken

Leidschendam /VoorburgVoor twaalf woonhuizen in Voorburg en een woning aan de Westvlietweg in Den Haag worden op 4 oktober 40 Stolpersteine in de stoep geplaatst. In deze huizen woonden Joodse families die in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd zijn naar vernietigingskampen van de nazi’s.

234 Joden uit Voorburg en Leidschendam

In totaal 234 Joden uit Voorburg en Leidschendam zijn in de oorlog omgekomen. Om blijvend aandacht te vragen voor deze vermoorde Joden waaronder ook veel kinderen worden de komende jaren Stolpersteine voor hun laatste woonhuis geplaatst. Speciaal voor dit doel is een aantal jaren geleden de Stichting Stolpersteine Leidschendam-Voorburg opgericht. Tot nu toe zijn er 21 van deze stenen in de gemeente geplaatst.

Stolpersteine

Op 4 oktober worden er Stolpersteine geplaatst ter nagedachtenis aan 39 Joodse oorlogsslachtoffers uit Voorburg: Abrahams (Kon. Wilhelminalaan 405), Allemans (Damsigtstraat 19), Eliazar (Opwijckstraat 17), Hakkert (Oosteinde 301), Hertz (Laan van Leeuwesteyn 22), Konijn (Kon. Wilhelminalaan 405a), Meuleman (Hoekwaterstraat 134), Muijs (Van Alphenstraat 116), Schuijer (Van Heurnstraat 165), Vecht (Buitenrustplein 8),  A. Zwarenstein (Parkweg 228), J. Zwarenstein  (Prinses Mariannelaan 75). Hiernaast is er een Stolperstein geplaatst ter nagedachtenis aan weduwe De Zoete uit het toenmalige Leidschendam, nu Den Haag (Westvlietweg 76).

Betekenis


De stenen, ook wel struikelstenen genoemd, zijn bedoeld om de herinnering aan de Joodse oorlogsslachtoffers levend te houden. De naam is ontleend aan het feit dat voorbijgangers het opvallende steentje in de stoep zien en erbij stilstaan om de naam en overige gegevens te lezen. De gedachte hierachter is: “Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is.”

Messing plaatje met naam gedeporteerde bewoner

Een Stolperstein is een messing plaatje van 10×10 centimeter met daarin gegraveerd naam en geboortedatum, jaar van deportatie en plaats waar de voormalige bewoner is vermoord. Het plaatje is bevestigd op een steentje van hetzelfde formaat. Dat steentje wordt in de stoep voor het laatste woonadres geplaatst. Voor elke weggevoerde en vermoorde bewoner wordt één steentje geplaatst.

Herkomst initiatief Stolpersteine


De Duitse beeldend kunstenaar Gunter Demnig begon in 1995 met het plaatsen van Stolpersteine in Keulen om blijvend aandacht te vragen voor de in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joden, Sinti en Roma. Een paar jaar later mondde dat uit in een initiatief om op alle plaatsen waar deze mensen tot dan gewoond en geleefd hadden, zogenaamde Stolpersteine te plaatsen. Er zijn inmiddels meer dan 75.000 van deze stenen geplaatst en nog elk jaar worden honderden steentjes geplaatst in veel landen in Europa waaronder in Nederland.

Stichting Stolpersteine Leidschendam-Voorburg


Sinds een paar jaar is de Stichting Stolpersteine Leidschendam-Voorburg actief met de doelstelling: het plaatsen van stolpersteine voor de door Nazi’s vermoorde Joodse inwoners van de gemeente. In de komende drie jaar worden nog 120 stenen geplaatst. Om dit mogelijk te maken is een fonds opgericht. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio