14.8 C
De Bilt

Aanvraag energietoeslag in Den Haag verloopt voorspoedig

In heel het land kampen mensen met energiearmoede door de sterke stijging van de energiekosten. In de gemeente Den Haag komen mensen met een inkomensgrens tot 130% van het sociaal minimum in aanmerking voor een eenmalige energietoeslag van 900 euro. De regeling is ruim anderhalve maand aan te vragen en inmiddels heeft 85% van de potentiële rechthebbenden de energietoeslag ontvangen of een aanvraag gedaan. Dagelijks komen er nog zo’n 200 aanvragen bij.

Energiearmoede

“Energiearmoede is een groeiend probleem en door de oorlog in Oekraïne zullen de energieprijzen blijven stijgen. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor huishoudens met een smalle beurs. De nood is hoog. Het is veel effectiever en nodig om het bestaansminimum voor deze groep structureel te verhogen, zodat mensen zelf in staat zijn om schommelingen in bijvoorbeeld de energierekening op te vangen”, zegt wethouder Arjen Kapteijns (Sociale Zaken en Werk).

Twee duidelijke groepen

De gemeente heeft de uitbetaling van de energietoeslag over drie groepen verdeeld. De eerste groep bestaande uit 20.223 huishoudens en 2.670 AIO-gerechtigden hebben de toeslag ambtshalve ontvangen. AIO-gerechtigden zijn inwoners die een gedeeltelijke AOW ontvangen met aanvullende bijstand. Groep twee, ongeveer 26.000, bestaat uit inwoners die als minima bekend zijn bij de gemeente, maar waarvan niet alle informatie bekend is, bijvoorbeeld omdat een bankrekeningnummer ontbreekt om de toeslag over te maken, of de gegevens niet actueel genoeg zijn. Zij kunnen sinds mei een vereenvoudigd digitale aanvraag indienen. Hiervan zijn inmiddels 10.066 aanvragen binnengekomen en als er recht op de toeslag bestaat, uitgekeerd. 

Derde groep komt mogelijk in aanmerking

De derde groep, ongeveer 10.000 huishoudens, heeft nog niet eerder een minimavoorziening aangevraagd, maar komt mogelijk wel in aanmerking voor de energiecompensatie. Hiervan hebben 4.731 huishoudens de energietoeslag aangevraagd. Zelfstandige ondernemers die de Tozo hebben ontvangen en nu nog ondersteuning van de gemeente ontvangen hebben inmiddels ook een brief gekregen met het verzoek om een aanvraag te doen.

Studenten

De rijksoverheid heeft een bewuste keuze gemaakt om studenten buiten beschouwing te laten bij de financiering van de energietoeslag. We hebben als gemeente geen geld voor deze doelgroep die mogelijk uit 15.000 studenten in Den Haag bestaat. Het college is van mening dat de financiële ondersteuning van studenten landelijk geregeld dient te worden. Een oplossing om studenten te compenseren is landelijk eenvoudiger te regelen dan lokaal. Bijvoorbeeld door het verhogen van de aanvullende beurs. Daarmee bereik je alle studenten met minder kapitaalkrachtige ouders. Studenten die in de problemen komen door de stijgende energiekosten zijn van harte welkom bij de Helpdesk Geldzaken waarbij indien nodig individuele bijzondere bijstand kan worden ingezet.

Ondersteuning bij aanvragen

Ondanks dat we inwoners direct hebben aangeschreven en de aanvraag zo eenvoudig mogelijk hebben gemaakt zullen er inwoners zijn die moeite hebben met de aanvraag. Omdat ze de taal niet spreken, moeite hebben met lezen en schrijven of omdat ze bang zijn een fout te maken. Deze huishoudens kunnen terecht bij de Helpdesk Geldzaken, de ServicepuntenXL en de advies en informatiebalie van SZW voor hulp bij de aanvraag. Inwoners die bijvoorbeeld geen Digid hebben of niet digitaal vaardig zijn kunnen gebruik maken van de papieren aanvraag.

Huishoudens die tot de tweede groep behoren en die nog geen aanvraag hebben gedaan ontvangen begin juli een herinneringsbrief om alsnog een aanvraag te doen. De brief wijst mensen ook op de mogelijkheden tot ondersteuning bij het aanvragen van de toeslag. 

3 REACTIES

  1. Dinsdag 21 Juni j.l. aanvraag op de bus gedaan. Ma 18 Juli j.l. gebeld met Dienst Sociale Zaken, medewerkster vertelde mij dat dat mijn aanvraag goed aangekomen was en correct ingevuld was, maar het duurt 8 weken, dus nog even geduld. N na ± 12 weken nog steeds geen bericht ontvangen of het goed gekeurd is of afgewezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio