13.3 C
De Bilt

Afspraken over sociaal wonen, leefbaarheid en duurzaamheid

Jaarlijks worden nieuwe afspraken gemaakt over sociaal wonen door de gemeente Leidschendam-Voorburg, de woningcorporaties Vidomes en WoonInvest, de Huurdersraad Vidomes en Huurdersvereniging Respectus. Wethouder Bianca Bremer (wonen): “De woningnood is hoog, de wachtlijsten zijn lang, we moeten samen de handen uit de mouwen steken om zo snel mogelijk meer woningen te realiseren. Aanvullend op de bestaande afspraken hebben we voor 2023 nu ook afspraken gemaakt over langer zelfstandig wonen, betaalbaarheid van woningen, beschikbaarheid, leefbaarheid en duurzaamheid.”

Langer zelfstandig wonen

In 2023 stellen de partijen samen met zorg- en welzijnspartners een Uitvoeringsagenda voor de Woonzorgvisie Leidschendam-Voorburg 2022-2030 op, inclusief een behoefteanalyse. In 2023 moeten in Leidschendam-Voorburg meer woningen dan dit jaar beschikbaar komen voor statushouders. En omdat ook reguliere woningzoekenden en inwoners uit een zorginstelling wachten op een woning werken de vijf partijen samen aan passende oplossingen om extra woonruimte geschikt te maken voor deze doelgroepen.

Betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen

Voor het vergroten van de (tijdelijke) beschikbaarheid van woningen hebben partijen afgesproken prioriteit te geven aan het realiseren van flexwoningen. En voor een betere betaalbaarheid gebruiken de woningcorporaties de wet Tijdelijke Huurkorting om de huurprijs van hun sociale huurwoningen te kunnen verlagen of te bevriezen voor huurders die daarvoor in aanmerking komen.

Verbeteren leefbaarheid

Om de leefbaarheid te vergroten bepalen partijen samen in welke aandachtswijken een gezamenlijk wijkplan noodzakelijk is. Een mooi voorbeeld is het programma Sterk voor Noord waarbij we al goed samenwerken. Ook wordt gewerkt aan wijkveiligheidsplannen.

Verduurzamen woningen

De woningcorporaties gaan de komende jaren woningen met EFG-labels en hoge energielasten versneld verduurzamen. Ook plaatsen Vidomes en WoonInvest de komende jaren zonnepanelen.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio