1.5 C
De Bilt

Afval ophalen in Wassenaar op een andere manier: zijbelading

Het inzamelvoertuig dat afval in de minicontainers (140 of 240 liter) ophaalt, krijgt vanaf 2024 in grote delen van Wassenaar een ander laadsysteem: de zijlader. Er verandert weinig, maar wel kan de plek waar inwoners hun minicontainer neerzetten veranderen. Alle inwoners van Wassenaar ontvangen een brief met informatie.

In gebieden waar dit mogelijk is, wordt vanaf 2024 het afval met een zijlader ingezameld. De medewerker van het voertuig hoeft de minicontainers niet meer naar de achterzijde te brengen, maar een ‘mechanische’ arm tilt de containers op van de aanbiedplaats. De zijlader rijdt langs de minicontainers die op de aangewezen plaats aan de straatkant klaarstaan, pakt deze op met de mechanische arm en leegt ze (zie afbeelding). De minicontainers worden daarna op hun aanbiedplek teruggezet.

Waarom een nieuw systeem?

Door gebruik van de zijlader is er minimaal één medewerker per wagen minder nodig en is het werk minder zwaar. Toch kan men met de zijlader meer containers per dag legen. Door deze nieuwe werkwijze besparen we kosten. Met deze kostenbesparing houden we de afvalstoffenheffing zo laag mogelijk.

Nieuwe aanbiedplaatsen van containers

Bij sommige huizen verandert de plek waar de containers op de inzameldag moeten staan. Ook de inzameldag kan veranderen. We proberen overal een logische plek te kiezen die voldoet aan speciale regels. Het is belangrijk dat de aanbiedplek zo dicht mogelijk bij huis is, maar dat is niet altijd mogelijk omdat in sommige straten weinig ruimte is. Inwoners kunnen uiteraard ook zien welke plek wij hebben uitgekozen voor de minicontainers. Via www.wassenaar.nl/zijbelading is per wijk te zien wat de (nieuwe) aanbiedplaats wordt.

Geef uw mening op 25 september over aanbiedplaats afval

De nieuwe aanbiedplaats is een voorstel. De plekken zijn nog niet definitief. Misschien bent u het niet eens met het voorstel of weet u een andere, betere plek. Daarom organiseren we op maandagavond 25 september om 19.00 uur een inloopavond in het bedrijfsrestaurant van het Gemeentekantoor, Johan de Wittstraat 45 in Wassenaar. Tijdens deze inloopavond zijn medewerkers van afvalinzamelbedrijf Avalex, de beleidsadviseurs van gemeente Wassenaar en wethouder Wim Koetsier aanwezig. Inwoners kunnen deze avond hun mening geven of een suggestie doen voor een aanbiedplaats. Alle inwoners van Wassenaar zijn van harte welkom.

Zijlader in alle gebieden van Wassenaar

Voor het grootste deel van Wassenaar is inzet van de zijlader goed mogelijk. In Oostdorp en Kerkehout wordt dit in sommige gevallen wel lastiger, door de smalle straten. Voor deze gebieden organiseren we mogelijk een tweede extra inloopavond. Blijkt dit nodig, dan ontvangen de inwoners van deze gebieden een aparte uitnodiging na de inloopavond van 25 september.

Verwachting

Gemeente Wassenaar verwacht eind 2023 het plan voor de nieuwe aanbiedplaatsen klaar te hebben. Ook zullen we dan in een paar gebieden proefrijden met de zijlader.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio