14.9 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Maand april in teken van digitale veiligheid en senioren

Voorschoten – Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Dat geldt ook voor digitale veiligheid. De gemeente Voorschoten sluit zich daarom aan bij de landelijke campagne ‘Senioren en Veiligheid’ in april. Samen met politie en boa’s besteden we extra aandacht aan digitale veiligheid voor senioren. Want helaas is gebleken dat ouderen vaak het doelwit zijn van digitale oplichters.

Steeds vaker worden ook in Voorschoten inwoners slachtoffer van zaken zoals phishing, spoofing, hulpvraag- en bankpasfraude en babbeltrucs. Ingewikkelde Engelse termen, die verwijzen naar het versturen van valse sms’jes of e-mails, en oplichters die zich aan de telefoon of voordeur bijvoorbeeld voordoen als bankmedewerker. In 2022 werd in Voorschoten 110 keer aangifte gedaan van digitale fraude.

Digitale veiligheid samen aanpakken

Burgemeester Nadine Stemerdink: “Criminelen worden helaas steeds slimmer. Ze verzinnen constant nieuwe methodes om mensen op te lichten. Sommigen komen aan de deur en stellen zich voor als een vriendelijke gemeenteambtenaar. Anderen doen zich via WhatsApp voor als kleinkind, en vragen om geld. Het is belangrijk dat vooral onze oudere inwoners hiervan goed op te hoogte zijn. Oplichters beschouwen hen vaak als extra kwetsbaar en daardoor als gemakkelijke slachtoffers. Vaak speelt schaamte bij getroffenen ook een rol. Door middel van het delen van kennis, kunnen we dit samen aanpakken.”

Inwonersbijeenkomsten

De gemeente organiseert daarom samen met politie en boa’s op woensdag 12 april twee bijeenkomsten voor senioren. De ochtendbijeenkomst wordt gehouden in de Alettahof, Aletta Jacobsplantsoen 97, van 10.00 tot 12.00. ’s Middags is er een bijeenkomst bij de Vereniging Ouderenbelang Voorschoten, in het VOV-verenigingsgebouw, Prof. Einsteinlaan 3, van 14.00 tot 16.00 uur. Iedere inwoner van 65 jaar of ouder is van harte welkom. Tijdens deze bijeenkomsten geven politieagenten tips om oplichting te voorkomen, en er is ruim de gelegenheid om vragen te stellen. Beide bijeenkomsten zijn zonder aanmelding te bezoeken. Maar let op: vol = vol.

Aanwezig op de markt

Medewerkers van de gemeente staan samen met de boa’s ook op 7 april op de vrijdagmarkt. Daar gaan ze het gesprek aan met inwoners over de verschillende methodes van digitale oplichters. Inwoners kunnen promotiemateriaal meenemen, vragen stellen en ervaringen uitwisselen.

Tips en inzichten

Op de sociale media deelt de gemeente de komende weken tips over verschillende vormen van digitale criminaliteit. Daarnaast kunnen inwoners elke week met vragen terecht bij het inloopspreekuur van de boa’s. Dit spreekuur wordt iedere woensdagmiddag gehouden op de Leidseweg 29, van 14.00-15.00 uur. Inwoners die meer willen weten over senioren en veiligheid, kunnen ook een kijkje nemen op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/senioren-en-veiligheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio