21.8 C
De Bilt

Archeologen vinden waterwinning uit de middeleeuwen in Wassenaar

Drinkwaterbedrijf Dunea heeft een unieke vondst gedaan tijdens werkzaamheden in Berkheide is bevestigd door archeologen. Op de plek zijn de restanten van een boerderij met waterput en haardplaats ontdekt. Deze vondst is de oudste waterwinning in de gemeente Wassenaar tot nu toe. Op basis van de bevindingen is de waterwinning vermoedelijk gedateerd in de vroege middeleeuwen.

Boerderij met waterput en haardplaats

Archeologen van de Antea Group hebben de waterwinning in het grote duingebied Berkheide ontdekt. Op 4 meter van een vroegere duintop zijn de restanten gevonden. In een diepe laag van de bodem zijn verkleuringen van het zand en enkele scherven van aardewerk aangetroffen. De opgraving bestaat uit een boerderij met waterput en haardplaats. “Dit is bijzonder, want in Wassenaar hebben we nog niet eerder een huisplaats uit deze tijd gevonden”, aldus archeoloog van gemeente Wassenaar, Jorinde Vroeijenstijn.

Catelijne Nater van Antea Group bij waterput
Catelijne Nater van Antea Group bij waterput – Foto: gemeente Wassenaar

Ook voor archeologen bijzondere vondst

De scherven en restanten worden nu onderzocht waarna, ze naar een depot worden gebracht. De datering wordt hierbij nader bekeken en ook wordt de vondst gefotografeerd en gedocumenteerd. Wethouder Cultuur en Welzijn Ronald Zoutendijk is enthousiast over de archeologische vondst: “Wat een bijzondere vondst in het duingebied van Wassenaar! Deze vondst toont de meerwaarde van de goede samenwerking tussen de gemeente, drinkwaterbedrijf Dunea, archeologen van de Antea Group en de civiele aannemer. Bij het opgraven van de aangetroffen huisplaats hebben we het vondstmateriaal kunnen veiligstellen. Hiermee wordt een mooi puzzelstukje toegevoegd aan het verhaal van Wassenaar”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio