23.7 C
De Bilt

Arrestaties, overtredingen en boetes tijdens integrale handhavingsactie Schilderswijk

Verschillende arrestaties, waaronder één met verzet, overtredingen voor het niet naleven van de regels en verschillende boetes zijn uitgedeeld tijdens de integrale handhavingsactie van donderdag 6 juni in de Schilderswijk. De teams van politie, gemeente en andere instanties trokken de wijk in om deze en andere misstanden aan te pakken.

Schilderswijk

De Schilderswijk is een wijk in het centrum van Den Haag en het is een levendige dichtbevolkte wijk met veel jonge bewoners. De wijk kenmerkt zich door de vele verschillende culturen. Er zijn veel verschillende winkels, eethuisjes en restaurants te vinden in de Hobbemastraat, Hoefkade en Koningstraat. Daarnaast kent de wijk de historische en karakteristieke Van Ostadewoningen en het Fort. Naast alle verscheidenheid kent de Schilderswijk ook veel problematiek in de wijk.

Jongeren hangen op straat en zorgen voor overlast, er is malafide bedrijvigheid van verschillende ondernemingen, er zijn drank-, drugs- en bedelproblemen, woonoverlast, overbewoning, uitkeringsfraude en er zijn gevaarlijke verkeerssituaties door dubbel parkeren op straat met de knipperlichten aan. Er wordt door de politie, gemeente en andere instanties hard gewerkt aan de veiligheid en leefbaarheid in de Schilderswijk door met elkaar misstanden in de wijk aan te pakken.

Veel bekijks en veel boetes bij verkeerscontrole

Vlakbij de Haagse Markt met uitzicht op dé Oranjestraat van Den Haag en langs de Parallelweg werd de grote en zichtbare verkeerscontrole uitgevoerd. Binnen- en buitenlandse voertuigen zijn gecontroleerd. Er zijn 105 voertuigen en 50 scooters gecontroleerd. In totaal zijn er 83 boetes uitgedeeld aan voertuigen en scooters. Er zijn 11  WOK-meldingen(Externe link) gemaakt voor het meten van een te hoge decibel bij voertuigen, via de zogeheten Noise Patrol(Externe link). Alle bestuurders van deze voertuigen hebben een boete ontvangen. Verder is een automobilist gearresteerd voor rijden onder invloed van drugs en is een motorscooter in beslag genomen voor het niet overeenkomen van de motorcode met het chassisnummer.

RDW

De RDW was aanwezig voor de technische ondersteuning van verschillende voertuigen en adviseert de politie bij de controle van voertuigen. Veel bestuurders vinden het mooi om hun voertuig verder uit te bouwen en extra technische snufjes toe te voegen aan hun heilige koe. Het zorgt in sommige gevallen voor verkeersonveilige situaties. Zo is folie op lichten of ruiten niet toegestaan en moest dit meerdere malen worden verwijderd. Bij één motorvoertuig kwam het staaldraad door de band heen en dit betekent dat je niet alleen voor anderen, maar ook voor jezelf een gevaar op de weg bent. De bestuurder van de motor kreeg een waarschuwing en moet zijn banden vervangen. Het wettelijk minimum voor bandenprofiel is
1,6 mm.

Gemeentelijke belasting

De gemeentelijke belasting heeft 12.991 voertuigen gecontroleerd en er is voor €12.000,- beslag gelegd op 7 een voertuigen. Eén spookvoertuig probeerde te ontkomen en werd door assistentie van de politie aan de kant gehaald. De automobilist stond nergens geregistreerd en zijn voertuig is weggesleept. De Rijksbelastingdienst heeft beslag gelegd op 26 voertuigen en twee voertuigen zijn direct afgevoerd. Er is voor €545.200,- aan openstaande schuld geconstateerd en €93.000,- aan belastingschuld is direct betaald.

De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) controleert taxi’s of zij zich aan de wet- en regelgeving houden. De Schilderswijk is centraal gelegen en daardoor rijden veel taxi’s in dit gebied. Er zijn meerdere boetes uitgedeeld aan taxi’s die de arbeids- en rusttijden niet naleven en twee keer is een bevel tot staken van arbeid (verplicht 3 dagen rust) gegeven. Eén taxibestuurder kreeg een bekeuring voor het niet aanmelden met de chauffeurskaart, een andere taxibestuurder kreeg een bekeuring voor rijden zonder verzekering en een andere chauffeur kreeg een boete voor gladde banden. Hier is een WOK-melding van gemaakt.

Arrestatie met verzet bij tramhalte

Samen met politie en handhaving hebben de HTM-controleurs de tramhaltes Haagse Markt en Delftselaan gecontroleerd. Tramlijnen 6, 11 en 12 komen hierlangs. Er zijn in totaal 118 boetes uitgedeeld voor het niet kunnen of willen tonen van een geldig vervoersbewijs. Negen keer zijn er boetes uitgedeeld voor het niet laten zien van een geldig ID-bewijs. Verder zijn er boetes uitgedeeld voor alcohol drinken in de tram en voor het onnodig opdringen bij de tram. Een persoon kon bij de tramhalte helemaal geen identiteitsbewijs laten zien.

De man was uitgezet, mocht twee jaar niet naar Nederland reizen en was zonder legitimatiebewijs toch weer in Den Haag. Hij is staande gehouden en overgedragen aan de vreemdelingendienst. Een man onder invloed is aangehouden voor het niet meewerken en verstoren van de openbare orde en het beledigen van een HTM-controleur en is afgevoerd naar het politiebureau. Een reiziger had nog een boete openstaan, deze is direct betaald. Een andere reiziger bleek gesignaleerd te staan om DNA af te staan. Dit is verder afgehandeld door de politie.

Leefbare wijkparken en straten

De Handhavingsorganisatie ziet erop toe dat wijken in de stad leefbaar blijven. Het handhavingsteam Centrum trok het actiegebied in en controleerde onder andere de wijkparken en straten in de Schilderswijk. 15 keer is een bekeuring uitgedeeld voor fietsen op het wijkpark en twee scooterwrakken zijn verwijderd. De handhavers op de fiets (bikers) hebben 1 aanhouding verricht voor belediging op het wijkpark. In het gebied is een blow-, alcohol- en bedelverbod van kracht en daar is ook een boete voor uitgedeeld.

Het scanteam heeft 5.200 auto’s gescand en 84 eigenaren van voertuigen zullen nog een naheffing ontvangen, omdat zij geen parkeergeld hebben betaald waar dit wel moest. Het Mulderteam (parkeercontrole) heeft 88 boetes uitgeschreven voor foutparkeren en 10 waarschuwingen uitgedeeld aan foutgeparkeerde voertuigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio