21.2 C
De Bilt

Extra begeleiding voor inwoners als Opstap naar werk

Inwoners met extra begeleiding helpen de stap naar werk te zetten, door naast ze te gaan staan. Door samen te kijken naar welke talenten en vaardigheden ze hebben. En vervolgens hen naar werk te begeleiden dat bij die talenten en vaardigheden past. Kortom, extra begeleiding zoals Opstap naar werk. Dat is het belangrijkste uitgangspunt voor het nieuwe plan van de gemeente Leidschendam-Voorburg om inwoners aan werk te helpen. Het college van burgemeester en wethouders bood donderdag 6 juli 2023 het beleidsplan Opstap naar werk voor re-integratie en participatie aan de gemeenteraad aan. Na de zomer beslist de gemeenteraad over het plan.

Extra begeleiding

Wethouder werk Astrid van Eekelen: “Stel je voor: je hebt het juiste diploma, maar het leven loopt anders dan je had verwacht. Dat maakt het vinden en behouden van werk moeilijk. Daarom bieden we inwoners die dat nodig hebben extra begeleiding. Dat vraagt om ondersteuning die past bij hun behoeftes. En als werken nu nog niet lukt, dan zoeken we samen naar wat wél mogelijk is. Tegelijkertijd hebben we werkgevers ook veel te bieden op deze krappe arbeidsmarkt. Ons Werkgeversservicepunt kan hen alles vertellen over hoe ze ontzorgd kunnen worden én over de financiële voordelen!”

Verschillende opties voor stap naar werk

Er zijn verschillende opties om inwoners te helpen de stap naar werk te zetten. Daarvoor zet de gemeente naast werkconsulenten ook zogenoemde participatieconsulenten, matchmakers en een leerwerkmakelaar in. Samen met de inwoner kijken zij naar mogelijkheden om werk, een leerwerkplek of participatie-activiteiten te vinden, zoals vrijwilligerswerk. Er gaat extra aandacht uit naar jongeren zonder basisdiploma, inwoners van 55 jaar en ouder en inwoners met een verblijfsstatus. Ook kan de gemeente Leidschendam-Voorburg werkgevers ontzorgen bij het bieden van een werkplek. Bijvoorbeeld door begeleiding van de werknemer en het bieden van loonkostensubsidie.

Ontwikkelingen komende 2 jaar

De arbeidsmarkt is continu in beweging. Daarnaast zijn er de komende 2 jaar ontwikkelingen die invloed hebben op het beleidsplan. Daarom wordt het plan in 2025 opnieuw bekeken en zo nodig bijgesteld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio