10.5 C
De Bilt

Beiaardiers feliciteren Litouwen met eeuwfeest

Dokkum/Almere/Amersfoort/Den Haag – Op vrijdag 16 februari viert de republiek Litouwen haar 100ste verjaardag als onafhankelijk land. Vier Nederlandse beiaardiers hebben daarom de handen ineengeslagen en spelen die dag tijdens carillonbespelingen Litouwse muziek.

Verschillende beiaardiers

Om 10.00 uur geeft Bauke Reitsma (stadsbeiaardier van o.a. Almere) het startschot vanaf de Onze-Lieve-Vrouwetoren in Amersfoort, waarna stadsbeiaardier Gerda Peters om 11.00 uur het stokje overneemt en het carillon van de Goede Redetoren in Almere Haven bespeelt. Om 12.00 uur is het de beurt aan de Haagse stadsbeiaardier Gijsbert Kok om een uurtje Litouwse muziek te laten horen vanuit de toren van de Grote Kerk en avonds om 19.00 uur bespeelt stadsbeiaardier Auke de Boer in Dokkum het stadhuiscarillon. Op zaterdag 17 februari doet De Boer het nog eens dunnetjes over op het klokkenspel van de Martinitoren te Groningen, de stad waar het Litouwse consulaat is gevestigd.

Litouwen

Het is niet toevallig dat juist deze vier beiaardiers Litouwen van harte willen gelukwensen met haar eeuwviering. In 2016 en 2017 waren zij te gast om concerten te geven op de drie carillons van Litouwen in Vilnius, Kaunas en Klaipeda. Ook in 2018 zijn zij weer uitgenodigd om hun muziek te laten horen vanaf torens in de Baltische staat. Deze concerten zijn onderdeel van het Litouwse Pazaislio Festival en worden  georganiseerd in samenwerking met de Friese beeldend kunstenaar en componist Joseph J. (Joop) Visser uit Easterlittens.

Kunstacademie

 

Visser is geen onbekende in Litouwen, zo werkte hij intensief samen met de Kunstacademie in Vilnius. Ook hij viert het eeuwfeest van Litouwen mee in zowel de Litouwse ambassade in Den Haag als het consulaat in Groningen. Momenteel werkt Visser aan een project rond het leven en het werk van de Litouwse schilder en componist Mikalojus Konstantinas Čiurlionis (1875-1911).

Litouwse componisten

 

Op hun beurt verzorgen de beiaardiers bewerkingen en uitvoeringen van het werk van deze componist. Naast Čiurlionis klinkt op 16 februari muziek van Juozas Gruodis (1884-1984), Juozas Naujalis (1869-1934), Vincas Kudirka (1858-1899) en van de hedendaagse componiste Dalia Kairaitytė. Van Joop Visser worden zijn in 2017 gecomponeerde Preludia “Olando kepurė”, geïnspireerd op een mooie Litouwse kustplaats en op Čiurlionis, gespeeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio