14.4 C
De Bilt

Bijna € 90 miljoen ‘versnellingsgelden’ van het Rijk voor Delft

Het Rijk kent ‘versnellingsgelden’ toe aan drie projecten in Delft. Minister Hugo de Jonge maakte dit bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Delft ontvangt bijna € 90 miljoen voor Schieoevers, de Kop van de Buitenhof en Stationsgebied Delft Campus. Met het geld van het Rijk kan Delft investeren in de infrastructuur op verschillende plekken in de stad en de bereikbaarheid vergroten. Door het verbeteren van de mobiliteit komt er meer ruimte voor de bouw van zo’n 6000 woningen.

Cofinanciering belangrijke voorwaarde

Eind juni had het Bestuurlijk Overleg Leefomgeving al een besluit onder voorwaarden genomen over een bijdrage aan de projecten Schieoevers en Kop van de Buitenhof. Een belangrijke voorwaarde voor toekenning van het geld is cofinanciering. Gemeente en partners zorgen voor 35% cofinanciering. De provincie Zuid-Holland, de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en projectontwikkelaars kunnen dus medefinancier zijn. Daarnaast is nu ook stationsgebied Delft Campus als derde project goedgekeurd.

Drie projecten in Delft met de 90 miljoen te realiseren

Het Rijk betaalt maximaal 65% van de investeringen en maximaal € 15.343 per woning. Dat levert voor Delft de volgende Rijksbedragen op:

  • Schieoevers Kabeldistrict en Nieuwe Haven: € 62,14 miljoen
  • Kop van de Buitenhof: € 11,1 miljoen
  • Stationsgebied Delft Campus: € 15,8 miljoen

De bijdrage van het Rijk dekt onder andere de kosten voor een nieuwe brug over de Schie en een tunnel onder het spoor. Ook kan Delft het hoofdwegennet rondom de Kop van de Buitenhof aanpassen. Bovendien is het nu mogelijk om nieuwbouwontwikkeling bij station Delft Campus te realiseren. De gemeente plaatst de fiets en het openbaar vervoer voorop en biedt daarmee een goed alternatief voor de auto. Zodoende komt ook meer ruimte voor woningbouw. In Schieoevers gaat het om 4000 woningen, in de Kop van de Buitenhof 800 woningen en rond station Delft Campus 1100 woningen.

Verstedelijkingsalliantie

Het Rijk geeft extra geld aan meerdere projecten in de Verstedelijkingsalliantie, waar Delft onderdeel van is. Deze alliantie is een samenwerking van acht steden (Dordrecht, Rotterdam, Schiedam, Delft, Den Haag, Rijswijk, Leiden en Zoetermeer), de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en de provincie Zuid-Holland. De Verstedelijkingsalliantie ontvangt in totaal € 280 miljoen voor het verbeteren van de bereikbaarheid van ruim 46.000 woningen langs de spoorlijn Leiden-Dordrecht.

Hoogwaardig openbaar vervoer is daarbij noodzakelijk. Dit voorkomt extra drukte op de autowegen en zorgt voor een milieuvriendelijker alternatief. Gelijktijdig is een startbesluit genomen over de capaciteitsvergroting van de spoorlijn Leiden-Dordrecht, inclusief het verbeteren van vier stations op het traject.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio