17.2 C
De Bilt

Blijvend kunstwerk treinongeval Voorschoten onthult door burgemeester Nadine Stemerdink

In een besloten bijeenkomst met omwonenden en andere betrokkenen is een blijvend kunstwerk voor het treinongeval van 4 april 2023 onthult burgemeester Nadine Stemerdink vandaag aan het Geestwoningpad .

Dinsdag 4 april 2023 rond halfvier in de ochtend vond een treinongeval plaats bij station Voorschoten. Daarbij waren een bouwkraan, een goederentrein en een passagierstrein betrokken. De bouwkraanbestuurder van BAM kwam om het leven. In de passagierstrein zaten ongeveer 50 reizigers, van wie er 30 gewond raakten.

Toespraak burgemeester Nadine Stemerdink
Toespraak burgemeester Nadine Stemerdink – Foto:

“Op een dag als vandaag zijn we in gedachten bij kraanbestuurder Martin en zijn nabestaanden. Leed dat niet is te bevatten”, zegt burgemeester Stemerdink. “Maar laten we ook denken aan de vele hulpverleners die zich middenin de nacht naar Voorschoten haastten. Aan de omwonenden aan de ene kant van het spoor, die hun deuren openden om de lichtgewonden op te vangen. Aan boer Freek in de stal aan de andere kant van het spoor. Aan al die mensen die zich over de reizigers ontfermden.”

Lessenaar met foto en QR-code voor verhaal over treinongeval

Het kunstwerk dat de burgemeester onthulde is een lessenaar van roestkleurig cortenstaal met een zwart-witfoto van de verongelukte treinstellen, gezien vanuit de lucht. Een QR-code verwijst naar de informatiepagina www.voorschoten.nl/treinongeval. Het kunstwerk staat bij de drie berkjes aan het Geestwoningpad, waar omwonenden en hulpverleners in de nacht van het ongeval een omgekeerde picknicktafel als loopplank plaatsten.

Kunstwerk ter herinnering aan slachtoffers treinongeval
Kunstwerk ter herinnering aan slachtoffers treinongeval – Foto: gemeente Voorschoten

De onthulling werd onder meer bijgewoond door commissaris van de Koning Jaap Smit, omwonenden, vertegenwoordigers van ProRail, NS, BAM, politie en Veiligheidsregio Hollands Midden en het college van burgemeester en wethouders.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio