14.8 C
De Bilt

Nieuwe blindegeleidelijnen maken Den Haag toegankelijker

Den Haag investeert in de aanleg van nieuwe blindegeleidelijnen in de stad. In samenwerking met stichting Voorall, belangenorganisatie voor Hagenaars met een beperking, is onderzocht op welke locaties geleidelijnen gewenst zijn. Dit resulteerde in 60 nieuwe geleidelijnen. Daar komen er dit jaar nog circa 10 bij. Wethouder Toegankelijkheid Robert Barker zet zich in voor een buitenruimte voor iedereen: ‘We willen een toegankelijke stad zijn. Dankzij de blindegeleidelijnen wordt de omgeving voor mensen met een visuele beperking (blinden en slechtzienden) een stuk fijner en veiliger.’

In Den Haag wonen zo’n 34.000 mensen met een visuele beperking. Voor hen en bezoekers is het belangrijk dat stoepen zo worden aangepast, dat zij hun weg kunnen vinden.

thumbnail?sz=w1920&id=1cZ12L D0b2fZp8rgAf9T DgCifHuGaXR
Geleidelijn. Foto: Jurriaan Brobbel

Blindegeleidelijnen

Op vrijdag 24 mei heeft Marcel, die een visuele beperking heeft, samen met wethouder Barker symbolisch de laatste stenen van een nieuwe geleidelijn gelegd bij het Kleine Loo. Met de komst van deze lijn kunnen visueel beperkten beter toegang krijgen tot voorzieningen, zoals winkelcentrum Mariahoeve en de OV-halte. Ook andere plekken worden binnenkort aangepakt, zoals rondom het stadhuis aan het Spui. Visueel beperkten kunnen vanaf dan via de hoofdingang het stadhuis en de bibliotheek binnenkomen, waar zij door een gastheer of gastvrouw worden ontvangen.

thumbnail?sz=w1920&id=1f0Q65Ls5fe42M717ztcPShu1sFi4YLvb
Geleidelijn. Foto: Jurriaan Brobbel

Een andere belangrijke locatie die wordt aangepakt is de kruising Grote Marktstraat /Spui. Door de drukke en complexe verkeerssituatie in dit voetgangersgebied kunnen visueel beperkten oriëntatieproblemen ervaren en moeite hebben met veilig oversteken. Met de komst van geleidelijnen kunnen zij zich straks comfortabeler en veiliger verplaatsen.

thumbnail?sz=w1920&id=1Pgi9 xFxPMq3nU8Ufuvd54bmwQ 9vCT
Geleidelijn. Foto: Jurriaan Brobbel

Toegankelijke stad

Om de stad toegankelijk en inclusief te maken, investeert de gemeente in blindegeleidelijnen. Met de ondertekening van het VN-Verdrag Handicap in 2016, heeft de gemeente zich voor lange tijd gecommitteerd aan het maken van een actieprogramma voor mensen met een beperking. De nieuwe actieagenda wordt volgende maand gepubliceerd. De acties uit deze agenda zijn bedoeld om de samenleving fysiek, digitaal en sociaal nog toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. Wethouder Barker: ‘We maken de samenleving inclusiever zodat iedereen in onze stad onbeperkt kan meedoen.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio