17.6 C
De Bilt

Buitenlandse studenten krijgen voortaan meteen BSN mee

Buitenlandse studenten kunnen sinds kort in de gemeente Den Haag online hun aanvraag doen, gegevens verstrekken en dan op elke gewenste doordeweekse dag je gezicht laten zien, je registratie voltooien en meteen je BSN-nummer mee krijgen.

Makkelijker maken voor buitenlandse studenten

Alle buitenlandse studenten die vier maanden of langer in Den Haag verblijven, moeten zich bij de gemeente inschrijven. Zij worden dan net als alle andere inwoners van de stad geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP). Na te zijn ingeschreven, krijgen de studenten dankzij de nieuwe werkwijze meteen een burgerservicenummer. Dit BSN is belangrijk voor studenten die een zorgverzekering moeten afsluiten, een bankrekening willen openen, een Nederlands mobiel telefoonnummer of huurtoeslag willen aanvragen, of bijvoorbeeld een bijbaantje zoeken.

Registratie buitenlandse studenten makkelijker in Den Haag
Registratie buitenlandse studenten makkelijker in Den Haag – Foto: Henriëtte Guest

Verbetering dienstverlening

“Met de introductie van het nieuwe afsprakensysteem hebben we de volgende stap gezet in de verdere verbetering van onze dienstverlening”, zegt wethouder Kavita Parbhudayal van Werk, Wijken en Dienstverlening. Vanmorgen begeleidde zij Filipe uit Luxemburg, die als eerste buitenlandse student meteen zijn BSN meekreeg. “Het aanmeldproces voor buitenlandse studenten is nu een stuk overzichtelijker en toegankelijker. Eerder moesten nieuwe studenten zich op een vaste datum melden bij de gemeente en werden hun inschrijvingen pas op een later moment verwerkt. Het kon dan wel eens zes weken duren voordat de student was ingeschreven. De nieuwe werkwijze is aanmerkelijk sneller en klantvriendelijker”.

Website

De website van The Hague International Centre (THIC) biedt nog veel meer mogelijkheden voor buitenlandse studenten. Zo krijgen alle studenten een speciale Student Guide (gids) met alle benodigde informatie over praktische zaken, rechten en plichten, maar ook met tips over alles wat tijdens de start van het verblijf in Den Haag relevant is. Op de website kunnen studenten ook informatie vinden over de regio, wonen, werken en studeren, en uiteraard over evenementen in Den Haag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio