14.8 C
De Bilt

Grootschalige controle langs de kust tijdens integrale handhavingsactie Scheveningen

Arrestaties voor rijden onder invloed van cocaïne en cannabis en niet meewerken tijdens een vervoerscontrole, verder zijn verschillende boetes en bekeuringen uitgedeeld tijdens de integrale handhavingsactie op Scheveningen. De teams van politie, gemeente en andere instanties trokken zaterdag 25 mei Scheveningen in om deze en andere misstanden aan te pakken.

De Pier, de boulevard en het Kurhaus zijn kenmerkend voor Scheveningen. Iedere zomer genieten bezoekers en bewoners van het strand en de zee aan de Haagse kust. De kust moet een fijne, veilige, bereikbare en gastvrije plek zijn voor bezoekers, bewoners en ondernemers. In een aantal gebieden staat de veiligheid en leefbaarheid onder druk. De aandachtspunten liggen in de haven, aan de kuststrook en Oud Scheveningen.

Zo is er sprake van drank- en drugsoverlast, malafide bedrijvigheid, overlast van hangjeugd, parkeeroverlast, straatraces en woonoverlast. Samen met partners, bewoners en ondernemers zet de gemeente zich in voor Actieplan Kust. Door de structurele inzet voor bereikbaarheid, veiligheid, leefbaarheid en inzet op gastvrijheid worden verschillende misstanden in Scheveningen aangepakt.

Te veel op achter het stuur

Het havengebied is ruim genoeg om een grootschalige verkeerscontrole uit te voeren. Dit keer vond de verkeerscontrole plaats aan de Vissershavenweg en op het water in de haven. Verschillende voer- en vaartuigen zijn gecontroleerd. In totaal zijn er 58 boetes uitgedeeld.

Een bestuurder van een scooter had het wel erg bont gemaakt, doordat hij nu voor de 7keer is aangehouden  voor het rijden zonder rijbewijs en zijn scooter is in beslag genomen. Een andere automobilist reed met een ingevorderd rijbewijs, hij krijgt hiervoor een strafbeschikking.

Er zijn meerdere WOK-meldingen gemaakt voor 4 scooters die te hard kunnen rijden en 6 auto’s en motoren met een te hoge decibel. Het meten van een te hoge decibel bij voertuigen gebeurt met een speciale microfooninstallatie, ook wel Noise Patrol(Externe link) genoemd. Alle bestuurders hebben een boete ontvangen.

Verder zijn er boetes uitgedeeld voor rijden zonder helm en rijden onder invloed van alcohol. Er is een aanhouding verricht voor het rijden onder invloed van cannabis en cocaïne. Bij de bestuurder wordt vervolgens een bloedtest afgenomen om te onderzoeken hoeveel en welke drugs je in je lichaam hebt.

Controle taxi’s in havengebied
Controle taxi’s in havengebied – Foto: Valerie Kuypers

In Scheveningen rijden er veel en verschillende taxi’s rond. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) controleert taxi’s of zij aan de wet- en regelgeving houden, zo ook een karaoketaxi. De ‘zingende taxi’ is gecontroleerd en de chauffeur en de feestvierders mochten hun weg al zingend vervolgen. Verder zijn er wel boetes uitgedeeld aan taxi’s die de arbeids- en rusttijden niet naleven en is een bevel tot staken van arbeid gegeven. Eén taxi kreeg een bekeuring voor het niet gebruiken van de meter.

De Rijksbelastingdienst heeft beslag gelegd op 13 voertuigen en twee voertuigen zijn direct afgevoerd. Er is voor €43.000,- aan belastingschuld direct betaald. De gemeentelijke belasting heeft 9 keer voor €17.000,- beslag gelegd op een voertuig.

Dwarsliggen bij tramhalte

Naar Scheveningen rijden tramlijnen 1, 9 en 11. Samen met politie en handhaving hebben de HTM-controleurs de tramlijnen bij het Kurhaus en Duinstraat gecontroleerd. Er zijn 54 boetes uitgedeeld voor het niet kunnen of willen tonen van een geldig vervoersbewijs of identiteitsbewijs. Eén persoon is aangehouden voor het niet meewerken en verstoring van de openbare orde en het beledigen van een HTM-controleur en is afgevoerd naar het politiebureau.

Een andere reiziger zonder geldig vervoersbewijs weigerde zijn legitimatiebewijs te laten zien en zette het op een lopen. De politie en handhaving hebben hem en zijn vriend staande weten te houden en hij heeft alsnog zijn boete voor het niet laten zien van een vervoers- en identiteitsbewijs ontvangen.

Controle HTM bij Kurhaus
Controle HTM bij Kurhaus – Foto: Valerie Kuypers

Handhaving in het duingebied

De Handhavingsorganisatie ziet erop toe dat wijken in de stad leefbaar blijven. Het handhavingsteam Scheveningen trok het actiegebied in en controleerde onder andere de boulevard, het havengebied en het Zwarte Pad. De handhavers op de fiets (bikers) hebben 1 wildplasser op de boulevard beboet en hebben 7 boetes uitgedeeld voor het overtreden van het blow- en alcoholverbod dat in het gebied van kracht is. De boswachters controleren de leefbaarheid in het groen, want groen draagt bij aan een prettige leefomgeving.

Zij hebben naast lachgasflessen een achtergelaten tent, lege bierkratten en andere rommel opgeruimd. Het scanteam heeft 6.400 auto’s gescand en 208 eigenaren van voertuigen zullen nog een naheffing ontvangen, omdat zij geen parkeergeld hebben betaald waar dit wel moest. Het Mulderteam (parkeercontrole) heeft 29 boetes uitgeschreven voor foutparkeren. Verder hebben de handhavers met groepen jongeren gesproken op plekken waar vaker overlast wordt ervaren.

Handhaving controleert op de boulevard
Handhaving controleert op de boulevard – Foto: Valerie Kuypers

Horeca in havengebied

De kust is een gastvrije plek voor bezoekers en bewoners. Er zijn daarom veel horecaondernemingen in en op Scheveningen gevestigd. Er zijn een aantal zaken waar sprake is van ondermijning of waar niet voldaan wordt aan de wettelijke eisen. Tijdens de horecacontrole met politie, handhaving, brandweer, douane, Omgevingsdienst Haaglanden (ODH), NVWA, Stedin en SZW zijn een aantal misstanden geconstateerd. Van het ontbreken van een leidinggevende en alcoholvergunning tot iemand in de keuken die niet legaal in Nederland mag werken.

Bij een zaak is een ponypack(Externe link) op een gokkast gevonden. Door de politie wordt er onderzoek gedaan naar ondermijnende signalen. ODH constateerde dat verschillende ondernemingen geen afvalcontract konden aantonen of waren verlopen. Bij één onderneming ontbrak een vetafscheider(Externe link) en was de administratie niet op orde. Door de NVWA is een rapportage opgemaakt voor roken in de horecazaak en wordt op een later moment nog een keer gecontroleerd.

Haagse Pandbrigade

De Haagse Pandbrigade controleert op de veiligheid van panden en woningen. Eigenaren, huurders en verhuurders van panden moeten zich houden aan de regels voor wonen en bouwen.  Zo controleren zij onder andere op overbewoning en niet-vergunde (toeristen)verhuur. Op verschillende adressen werden woningen die voor toeristenverhuur bestemd waren permanent verhuurd aan de bewoners. De vakantievergunning wordt hier ingetrokken. In een andere woning zijn toeristen aangetroffen die geen vergunning had. Er wordt hierop nog een keer gecontroleerd en als er de volgende keer weer toeristen in verblijven zonder de benodigde vergunning ontvangt de eigenaar een boete. Bij een andere woning waren personen ingeschreven, maar niet woonachtig. Hier wordt een adresonderzoek naar gedaan.

Integrale controle en handhavingsactie Scheveningen

Er wordt hard gewerkt aan de leefbaarheid en veiligheid in de stad. Regelmatig worden gebiedsgerichte handhavingsacties in verschillende wijken uitgevoerd om misstanden in de wijken aan te pakken. Dit keer was Scheveningen aan de beurt. Organisaties en instanties zetten zich in voor een mooier en beter Den Haag. In Scheveningen waren de volgende instanties aanwezig: Haagse Pandbrigade, Havenbedrijf, Politie Eenheid Den Haag, HTM, AVIM, Brandweer Den Haag (VRH), Handhavingsteam Scheveningen, boswachters, toezicht- en fietsdepotteam, drank- en horecateam, Mulderteam, Scanteam, Stedin, Omgevingsdienst Haaglanden (ODH), NVWA, Douane, sociale dienst (SZW), ILT, Rijksbelastingdienst en gemeentelijke belastingdienst.

Controle vaartuig in de haven
Controle vaartuig in de haven – Foto: Valerie Kuypers

Ziet u iets verdachts bij u in de buurt? Melden helpt!

Het melden van misstanden draagt bij aan het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in uw wijk. Gemeente en politie krijgen steeds vaker meldingen over verdachte en overlastgevende situaties. Dat is heel goed. Zo kan er gerichter actie ondernomen worden. Dus werk mee en meld!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio