8.9 C
De Bilt
zondag, 29 mei 2022

Verrassende culturele etalages in de Haagse binnenstad

Den Haag Vanaf vandaag zijn er in de Spuistraat verrassende etalages te zien. Het gaat om een creatief experiment van Haagse culturele instellingen, vastgoedpartijen en de gemeente Den Haag als tijdelijke oplossing voor leegstaande winkelpanden. Wethouder Saskia Bruines (Economie) onthulde de eerste tijdelijk ingerichte etalages door het Mauritshuis, Beeld & Geluid Den Haag, het Kinderboekenmuseum, Escher en poppodium het PAARD.

Als gevolg van de coronacrisis en de opkomst van het online winkelen zijn er veel leegstaande winkelpanden in de omgeving van de Spuistraat, Venestraat en Vlamingstraat. Wethouder Bruines: “De gemeente probeert op verschillende manieren de leegstand tegen te gaan. Zoals het opknappen van de gevels, het stimuleren van wonen boven winkels en de uitbreiding van de Universiteit Leiden in het pand van voormalig Hudson’s Bay. We proberen dit echt op een vernieuwende manier te doen. Ik ben dan ook ontzettend trots op dit resultaat dat we bereikt hebben samen met de winkel- en vastgoedeigenaren en culturele instellingen. Het is een leuke manier om meer beleving te creëren in de binnenstad, op plekken waar je het niet verwacht.”

Verfraaien binnenstad

De Haagse binnenstad verandert. Het is niet alleen een gebied waar mensen winkelen en werken. Het ontwikkelt zich steeds meer tot een plek waar bewoners en bezoekers graag verblijven, ontspannen, wonen en studeren. De sfeer van de rijke Haagse historie, de diversiteit van de culturele instellingen, een aantrekkelijk uitgaansleven en een uniek winkel- en horeca aanbod maken de binnenstad van Den Haag nog steeds tot een gewilde bestemming. Daarnaast zorgt ook de toename van het aantal studenten in Den Haag voor een levendige binnenstad. Zo blijft de binnenstad de ‘huiskamer’ van Den Haag.

Cultuur in de etalage Kinderboekenmuseum. Foto: De Schaapjesfabriek

De ambitie is om in totaal dertien etalages op deze manier tijdelijk aan te kleden. Ook de diverse partners zijn blij met het project. “We ondersteunen dit mooie initiatief en werken graag mee gedurende de herontwikkeling van het voormalige warenhuis”, aldus CBRE Investment Management, eigenaar van diverse panden, waaronder het voormalige pand van Hudson’s Bay. 

Podium voor Haagse culturele instellingen

Wethouder Robert van Asten (Cultuur): “Met deze culturele etalages geven we ook een podium aan de prachtige culturele instellingen die Den Haag rijk is. Ik hoop dat we met dit experiment een nog groter publiek prikkelen om een bezoek te brengen aan de vele Haagse culturele instellingen. Het leuke is dat je echt al een voorproefje krijgt van de tentoonstellingen die te zien zijn.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio