Vanaf dinsdag 11 februari zijn alle inwoners van Delft uitgenodigd om mee te werken aan een wandkleed van 35 x 2,5 meter over ons slavernijverleden. Het kleed wordt gemaakt met verschillende technieken: tuften, punchen, borduren, quilten en vilten. Op verschillende plekken in de stad kun je meedoen aan workshops en zo meewerken aan het kleed. Als het klaar is, reist het langs vijf steden in Zuid-Holland. In Delft is het te zien in de Oude Kerk. Iedereen kan meedoen, ook zonder ervaring. Meedoen is gratis.
Elke provincie maakt een kleed
Het wandkleed is onderdeel van een landelijk project van de stichting Villa Maecenatis. Initiatiefnemer Ricardo Burgzorg: “Kunst heeft als geen ander de kracht om mensen met elkaar in verbinding te brengen. Ook – of misschien wel juist – als de inhoud van het werk zwaarbeladen is. Daarom bedacht Ricardo Burgzorg het project ‘Draden van ons Nederlandse slavernijverleden’. Het wandkleed refereert aan de oude traditie om belangrijke gebeurtenissen in textiel te vereeuwigen.
In elke provincie wordt er gewerkt aan een wandkleed. In Zuid-Holland doen de volgende steden mee: Leiden, Den Haag, Rotterdam, Dordrecht en Delft. Delft levert maar liefst 10 meter aan van het wandkleed.
Kijk met andere ogen
Ook in Delft werken de sporen van het slavernijverleden nog steeds door in het nu en raakt hiermee alle Delftenaren. In 2023 heeft de Gemeente Delft een onderzoek laten uitvoeren naar de rol van Delft en Delftenaren bij slavernij en slavenhandel. Het resultaat leidde tot een rapport en was aanleiding voor het aanbieden van excuses door het college van burgemeester en wethouders voor de rol van hun voorgangers in het slavernijverleden. Het wandkleed laat mensen op een laagdrempelige manier met andere ogen kijken naar hun omgeving en kennis te nemen van hun eigen geschiedenis.
Werk je ook mee aan het wandkleed?
Vanaf 11 februari worden er wekelijks workshops georganiseerd waarin iedereen, met én zonder ervaring, kan meewerken aan het wandkleed. Docenten en textielkunstenaars Funda Göçer en Marieke Rolloos begeleiden de workshops en helpen je op weg. Kom je ook langs? Meedoen is gratis en aanmelden niet nodig. Je mag zo vaak langskomen als je wilt!
Ben je niet in de gelegenheid om langs te komen? Je kunt ook thuis werken aan het kleed! Neem contact op via aanmelden@cultuurhuisdelft.nl en vraag een thuiswerkpakket aan.
Workshopdata
Februari
- Dinsdag 11, 18 en 25 februari in Wijkcentrum Buitengewoon (Mozartlaan 670) van 10 tot 12 uur.
- Woensdag 12, 19 en 26 februari in Abtswoude Bloeit (Aart van de Leeuwlaan 332) van 10 tot 12 uur.
- Woensdag 12, 19 en 26 februari in Stunt (Vulcanusweg 307) van 13 tot 15 uur.
Maart
- Dinsdag 4, 11, en 18 maart in Wijkcentrum Buitengewoon (Mozartlaan 670) van 10 tot 12 uur.
- Woensdag 5, 12 en 19 maart in Abtswoude Bloeit (Aart van de Leeuwlaan 332) van 10 tot 12 uur.
- Woensdag 5, 12, 19 en 26 maart in Stunt (Vulcanusweg 307) van 13 tot 15 uur.
- Dinsdag 26 maart in de Hofstee (Sandinoweg 149) van 10 tot 12 uur.
April
- Dinsdag 1, 8, 15, 22 en 29 april in de Hofstee (Sandinoweg 149) van 10 tot 12 uur.
- Woensdag 2, 9, 16, 23 en 30 april in Stunt (Vulcanusweg 307) van 10 tot 12 uur.
- Woensdag 2, 9, 16, 23 en 30 april in de Oude Kerk (HH Geestkerkhof 25) van 13 tot 15 uur.
Draden van ons Nederlands slavernijverleden
Draden van ons Nederlands slavernijverleden is een landelijk project van Villa Maecenatis, waarbij in elke provincie een monumentaal wandkleed wordt gemaakt. In Delft wordt dit project gecoördineerd door Stichting DelftsPeil en de Oude en de Nieuwe Kerk Delft. In Delft wordt in dit project nauw samengewerkt met Stichting Stunt, Museum Prinsenhof Delft, Can I Dream en Cultuurhuis Delft en wordt het mede mogelijk gemaakt door Fonds 1818 en Gemeente Delft. Op provinciaal niveau wordt het project ook ondersteund door Gemeente Den Haag, Fonds18, FCP, VSBfonds, Fonds 21, Vriendenloterij en het Cultuurfonds.