1.5 C
De Bilt

Gemeente Den Haag geeft gehoor aan oproep staatssecretaris Van der Burg

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag heeft gehoor gegeven aan het verzoek van staatssecretaris Van der Burg en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) om noodopvang voor minderjarige asielzoekers beschikbaar te stellen. In Den Haag is het B-aparthotel Kennedy vanaf half oktober 2023 beschikbaar voor de opvang van 50 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV). B-aparthotel heeft de locatie voor tenminste zes maanden beschikbaar gesteld.

Voortgezet onderwijs nieuwkomers in Den Haag

Het gaat om jongeren tussen de 15 en 17 jaar. Het COA zal drie à vier jongeren per appartement huisvesten. Zij krijgen 24 uur per dag begeleiding vanuit het COA. Het beheer, de begeleiding en de dagbesteding worden geregeld door het COA. Daarnaast organiseert Het COA in samenwerking met de gemeente onderwijs. De verwachting is dat er voldoende plekken zijn in het voortgezet nieuwkomersonderwijs in Den Haag om deze kinderen een plek te bieden.

Toch in hotel vanwege acute situatie

Hoewel de gemeente geen voorstander is van asielopvang in hotels, verleent de gemeente hier haar medewerking aan, gezien de acute situatie waarbij het welzijn van deze jongeren in het geding is. De gemeente is met het COA in gesprek over een duurzame locatie voor deze minderjarigen. Doel is om in 2024 een andere opvang te hebben voor deze doelgroep conform de Haagse aanpak Opvang Nieuwkomers

Jongeren helpen

Wethouder Mariëlle Vavier (Vluchtelingen): “De gemeente Den Haag wil uit humanitaire overwegingen deze jongeren graag helpen. We voelen het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om als college een stap extra te zetten voor deze jonge kwetsbare mensen. Hiermee geven wij gehoor aan de oproep van staatssecretaris Van der Burg om de jongeren op te vangen, en te zorgen voor een goede en veilige plek voor minderjarige vluchtelingen tot zij weten waar zij aan toe zijn in hun asielprocedure.”

Oproep van het Rijk

Er is een groot tekort aan opvangplekken voor asielzoekers en de AMV in het bijzonder. Staatssecretaris Eric van der Burg heeft Nederlandse gemeenten opgeroepen om met spoed extra opvangplekken beschikbaar te stellen. Het COA is overal in het land op zoek naar extra capaciteit omdat het aanmeldcentrum in Ter Apel en de asielzoekerscentra vol zitten.

Een deel van deze benodigde plekken is bedoeld voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Aan de Jupiterkade worden sinds februari 2022 58 AMV’s opgevangen door het COA.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio