13.8 C
De Bilt

Den Haag herdenkt Slag om de Residentie

Den Haag – Met een viertal herdenkingen en muzikaal eerbetoon in Amare is vandaag de Slag om de Residentie herdacht. De in totaal 545 gevallenen werden herdacht. De Slag om de Residentie was de eerste grootschalige luchtlandingsaanval in de historie van de krijgsmacht. De aanval wordt ook wel de Slag om Den Haag genoemd.

Duitse troepen gedropt in Den Haag

Op 10 mei 1940 werden Duitse troepen in en om Den Haag gedropt en afgezet met als doel de vliegvelden rond de stad en de stad zelf te veroveren. Legerkamp Waalsdorp en de naastgelegen Nieuwe Alexanderkazerne werden gebombardeerd, alsook vliegveld Ypenburg en vliegveld Valkenburg. Na een tegenoffensief aan het einde van 10 mei heroverde het Nederlandse leger de vliegvelden en was de Duitse luchtlandingsaanval mislukt.

Herdenking Slag om de Residentie
Herdenking Slag om de Residentie – Foto: Frank Janssen/gemeente Den Haag

Gevangenschap Koningin Wilhelmina voorkomen

Door de felle tegenstand van de Nederlandse troepen is voorkomen dat Koningin Wilhelmina door de Duitsers gevangen kon worden. Met ceremonies bij het Grenadiers & Jagers monument aan het Böttgerwater, Ypenburg, het ILSY-plantsoen (voormalig vliegveld Ypenburg) en op het Militair Erehof op de Algemene begraafplaats Kerkhoflaan stonden gemeente en defensie vandaag stil bij de gevallenen. Onder andere burgemeester Jan van Zanen en wethouder Anne Mulder waren hierbij aanwezig.

Slag om de Residentie

Het Slag om de Residentie concert, dat vanavond in Amare plaatsvond, is een gezamenlijk initiatief van de gemeente , de Garderegimenten Grenadiers en Jagers, Fuseliers Prinses Irene en de Regionaal Militair Commandant West-Midden. De Grenadiers en Jagers hebben een belangrijke rol gespeeld bij de Slag om de Residentie op 10 mei 1940. Militairen van de Prinses Irene brigade trokken op 8 mei 1945 als eerste bevrijders Den Haag binnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio