14.2 C
De Bilt

Den Haag kiest Guido Gezellestraat (Spoorwijk) als Liefste Straat van de stad

De Guido Gezellestraat in Spoorwijk is gekozen tot Liefste Straat van Den Haag. Gangmakers Radia en Hoessein zorgen ervoor dat niemand zich alleen voelt in deze kleurrijke en gezellige straat met rijtjeshuizen. De winnaars ontvingen uit handen van wethouder Kavita Parbhudayal een cheque van 500 euro plus de eretitel ‘Liefste Straat van Den Haag 2022’.

Liefste straat van Den Haag

Zo’n 200 gangmakers, buren en samenwerkingspartners van Lief en Leedstraten in Den Haag mochten tijdens een feestelijke bijeenkomst in theater De Nieuwe Regentes aan de Weimarstraat stemmen op de vijf finalisten. De nummers twee (Sleepnetstraat) en drie (Da Costastraat) kregen een straatcheque van respectievelijk 250 en 150 euro. De Tivolistraat en Steenhouwersgaarde werden vier en vijf en ontvingen een straatfeestpakket (100 euro) van sponsor Albert Heijn Escamplaan.

Lief en Leedstraten zijn straten waar de buren nog echt naar elkaar omkijken, waar meer aandacht is voor elkaar en waar lief en leed worden gedeeld. Elke Lief en Leedstraat heeft een gangmaker die het Lief en Leedpotje beheert. Het idee voor Lief en Leedstraten is geboren in Rotterdam, nadat een vrouw daar volslagen onopgemerkt 10 jaar lang dood in haar woning had gelegen. Dat nooit weer, vond de omgeving.

De gangmakers van de Guido Gezellestraat in Spoorwijk samen met wethouder Kavita Parbhudayal
De gangmakers van de Guido Gezellestraat in Spoorwijk samen met wethouder Kavita Parbhudayal – Foto Peter Snaterse / Beeld in Zich

Snel gegroeid

Den Haag telt inmiddels bijna 400 Lief en Leedstraten. “Het is geweldig dat het aantal Lief en Leedstraten in Den Haag zo snel is gegroeid”, zegt wethouder Kavita Parbhudayal van onder meer Informele Zorg en warm pleitbezorger van de Lief en Leedstraten. “Lief en Leedstraten zijn een aansprekend voorbeeld van hoe belangrijk burenhulp is”.

Lief en Leedpotje

Met het Lief en Leedpotje van 75 euro kunnen buren namens de straat een aardigheidje geven bij leuke of juist verdrietige gebeurtenissen. Kavita Parbhudayal: “Als je langsgaat met een bloemetje omdat een bewoner bijvoorbeeld zijn of haar partner is verloren, is het makkelijker om meteen even te vragen of iemand misschien nog hulp kan gebruiken. Op deze manier ontstaat meer en intensiever burencontact. Het is geweldig om vanavond van gangmakers te horen hoe de saamhorigheid in hun straten dankzij Lief en Leed is gegroeid. Daar doen we het voor”.

Fonds 1818

Naast het Lief en Leedpotje van 75 euro, betaald door de gemeente, ondersteunt Fonds 1818 de Lief en Leedstraten met een jaarlijks straatactiviteitenbudget van 150 euro per straat. Het fonds maakte in De Nieuwe Regentes bekend nog eens drie jaar als partner door te gaan.

Ook Lief en Leedstraat worden? Meld je dan aan op https://liefenleeddenhaag.nl/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio