5.4 C
De Bilt

Gemeente Den Haag lid van Nationale Coalitie Financiële Gezondheid

Den Haag – Koningin Máxima lanceerde gisteren de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid. Dit is een samenwerkingsverband van bedrijven en organisaties die zich willen inzetten voor de financiële gezondheid van hun werknemers. Gemeente Den Haag is een van de leden van deze coalitie.

‘Betalingsachterstanden en schuldenproblematiek zijn taboes, ook op de werkvloer. Toch is het voor werkgevers van belang om deze vroegtijdig te signaleren. Werknemers met schulden leven met veel stress, zijn niet met hun gedachten bij het werk of worden ziek. Het beste dat je als werkgever kunt doen, is het gesprek aangaan. Je kweekt begrip voor de situatie en kan voorkomen dat schulden bij medewerkers oplopen’, zegt wethouder Mariëlle Vavier (Armoedebestrijding).

Onderzoek

Volgens onderzoek van SchuldenlabNL, Deloitte en VNO-NCW heeft de helft van de huishoudens met geregistreerde schulden een kostwinner die bij een bedrijf werkt. Werknemers met financiële zorgen hebben vaak een hoger ziekteverzuim, stress, lagere arbeidsproductiviteit en een slechtere mentale en fysieke gezondheid. Een medewerker met schulden kost een bedrijf al snel 13.000 euro per jaar.

Nationale doelen

Het gezamenlijke hoofddoel van de coalitie is 50 procent minder werknemers die financieel ongezond of kwetsbaar zijn in 2030. Bedrijven kunnen daarnaast hun eigen doelstellingen formuleren. De coalitie biedt handvatten om werknemers met financiële problemen in een vroeg stadium te kunnen helpen. HR-managers krijgen bijvoorbeeld advies over hoe zij het onderwerp bespreekbaar kunnen maken, welke hulp zij kunnen bieden en naar welke instantie een medewerker doorverwezen kan worden voor schuldhulpverlening. Ook is een instrument ontwikkeld waarmee bedrijven kunnen meten hoe het is gesteld met de financiële gezondheid van werknemers.

Vier beloftes Haagse schuldenaanpak

Het krijgen van schulden komt lang niet altijd door het uitgavenpatroon. Zo moeten steeds meer mensen rondkomen van een minimuminkomen, zijn uitgaven fors toegenomen door bijvoorbeeld gestegen huren, hoge energierekening en brengen ingrijpende gebeurtenissen als werkloosheid of een echtscheiding mensen ongewild in de problemen. Vaak raken mensen door schulden in een isolement, met weer nieuwe problemen tot gevolg.

De aanpak naar een schuldenzorgenvrij Den Haag bestaat uit vier beloftes. Er moet voorkomen worden dat mensen in financiële problemen komen en inwoners moeten hulp krijgen bij hun financiële administratie. Verder wil de gemeente mensen met financiële problemen toekomstperspectief bieden en blijft de gemeente innoveren op het gebied van armoede en schulden. De geboden begeleiding en financiële ondersteuning is zo licht als mogelijk en zo zwaar als nodig. We houden er rekening mee dat ook onze medewerkers in de financiële problemen kunnen komen door de energiecrisis. Daarom bieden we medewerkers waar nodig hulp bij hun financiën.

Deelnemers Nationale Coalitie Financiële Gezondheid

Bedrijven en organisaties in de koplopergroep Nationale Coalitie Financiële Gezondheid zijn ABN/AMRO, ADG, CSU, Deloitte, Eneco, Flanderijn, gemeente Den Haag, ING, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Nationale Nederlanden, Rabobank, SchuldenlabNL, VDL Groep, Vebego en De Volksbank.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio