15.7 C
De Bilt

Den Haag deelt regenboogvlaggen uit bij Huygenspark

Den Haag – Vandaag is het de Internationale dag tegen homofobie en transfobie. Daarom wordt op het stadhuis en alle stadsdeelkantoren de inclusieve vlag gehesen, en deelt wethouder Arjen Kapteijns (emancipatie) samen met COC Haaglanden regenboogvlaggenvlaggen uit in het Huygenspark. Op die manier vraagt de gemeente Den Haag aandacht voor homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan. De dag staat ook wel bekend onder de Engelse afkorting IDAHOT (International Day Against Homophobia and Transphobia). De inclusieve regenboogvlag symboliseert dat iedereen in Den Haag zichzelf mag zijn.

Regenboogvlaggen

Twee weken geleden is het regenboogbankje in het Huygenspark onthuld. Nog geen week later is het bankje beklad met rode verf. Het laat zien dat een dag als vandaag heel belangrijk is en nog steeds onze aandacht nodig heeft“, zegt wethouder Arjen Kapteijns. “Zodra het bankje is gereinigd en de regenboogkleuren weer zichtbaar zijn, wordt het bankje weer teruggeplaatst. Haat mag het nooit winnen van liefde. Wederzijds begrip is de sleutel tot een duurzame oplossing: een maatschappij waarin je kunt zijn wie je bent”, aldus de wethouder.

uc?id=1BEDr0ystYDgRvWN9wdwjVhzahUOhL5cb
Vlag Huygenspark. Foto: gemeente Den Haag

In Den Haag mag iedereen zichzelf zijn. Dit gaat verder dan het hebben van lesbische of homoseksuele gevoelens, of het ervaren van een andere genderidentiteit. Het is voor veel Haagse inwoners nog altijd niet vanzelfsprekend om over seksuele geaardheid of genderidentiteit te praten. “Ik wil dat iedereen zich welkom voelt in onze stad, zegt wethouder Kapteijns, daarom hijsen wij vandaag de inclusieve vlag en delen we vlaggen uit.”

Discriminatie van queer wereldwijd

Op deze dag staan organisaties en overheden overal in de wereld stil bij de ongelijke behandeling en discriminatie van queer personen. Discriminatie, onveiligheid en ongelijke behandeling van queer personen is vandaag de dag nog steeds aan de orde. Wereldwijd zijn er maar weinig landen die bescherming bieden tegen discriminatie of geweld omwille van seksuele geaardheid, genderidentiteit of expressie. Homoseksuele handelingen worden vandaag de dag in ruim een derde van alle landen nog steeds beschouwd als criminele daden.

Pas in 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten. Op 17 mei 1990 werd besloten om homoseksualiteit als psychische aandoening van de lijst te schrappen. In bijna de helft van alle landen ter wereld is homoseksualiteit strafbaar. In een tiental landen wordt de doodstraf opgelegd. In veel landen bestaat geen wettelijke erkenning van de identiteit van transgender of genderdiverse personen en worden intersekse personen gedwongen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio