19.6 C
De Bilt

Doneerrekjes pilot in Den Haag wordt niet verder uitgebreid

Van december tot april 2024 heeft de gemeente Den Haag geëxperimenteerd met 32 doneerrekjes. Deze zijn vastgemaakt aan afvalbakken op de Korte- en Lange Poten, bij het Centraal Station en op de Turfmarkt.

De hoofddoelstelling van de pilot was dat voorkomen werd dat statiegeldzoekers op zoek gingen in afvalbakken, omdat zij de statiegeldblikjes en -flesjes gemakkelijk uit het doneerrek zouden kunnen halen. Het concept is een solidaire win-win situatie. Mensen die iets krapper bij kas zitten kunnen op een makkelijke manier wat geld bijverdienen, en hiermee blijft de openbare ruimte ook wat schoner.

Doneerrekjes

Helaas blijkt uit de pilot dat de doneerrekjes in praktijk onvoldoende effect hebben, daarom wordt de pilot op dit moment niet uitgebreid. Wel blijven de huidige 32 rekjes behouden. Uit onderzoek* tijdens de pilot bleek dat 73% van de personen niet bekend was met het concept, ondanks de inzet van stickers, communicatie, en afvalvoorlichters. Bij het monitoren van de doneerrekjes viel dan ook op dat er meer stuks ander afval zijn gevonden dan statiegeldflesjes en -blikjes. Positief is dat 88% van de bevraagde wel de meerwaarde ziet van doneerrekjes.

Wethouder Arjen Kapteijns: ”Het is jammer dat zo’n mooie pilot niet tot het gewenste resultaat heeft geleid. We laten de 32 rekjes wel staan, ik hoop dat deze leiden tot een grotere bewustwording rondom het thema. Tenslotte wil ik ook het bedrijfsleven aanspreken: jullie hebben grote stappen te zetten om ervoor te zorgen dat er meer innamepunten komen.”

Belang van statiegeld

De gemeente Den Haag is een enorme voorstander van statiegeld. In 2023 werden ruim 90% minder plastic flesjes gevonden op ons strand. Daarnaast is volgens Rijkswaterstaat de hoeveelheid gevonden blikjes en flesjes in zwerfafval met 60% afgenomen sinds het invoeren van statiegeld. Statiegeld is dus essentieel om zwerfafval te verminderen.

Bedrijfsleven

Het bedrijfsleven schiet stelselmatig tekort op het gebied van statiegeld. Verpact heeft in zowel 2022 als 2023 de wettelijke inzameldoelstelling niet gehaald. Wij hebben als gemeente zelf geen manier om te handhaven op het behalen van de inzameldoelstellingen, maar ondervinden wel de lasten van het huidige systeem in onze openbare ruimte. Het bedrijfsleven moet dus meer hun verantwoordelijkheid pakken.

Dit zouden ze onder andere kunnen en moeten doen door van ieder verkooppunt ook een innamepunt te maken. Daarnaast zouden ze ingedeukte blikjes ook moeten accepteren bij het inleveren.

*2128 bewoners & bezoekers zijn bevraagd d.m.v. een enquête 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio