Eerste editie Bunkernacht een groot succes

‘s-Gravenzande – Maanden hebben deelnemers er op moeten wachten, maar op vrijdagavond 9 juni was het eindelijk zover: de Bunkernacht in het Staelduinse Bos bij ‘s-Gravenzande. Waar de Bunkerdag, dit jaar op zaterdag 10 juni, al jaren een groot succes is, organiseerde Stichting Het Zuid-Hollands Landschap dit jaar voor het eerst de Bunkernacht in het Staelduinse Bos. De 45 beschikbare plaatsen waren maanden terug binnen één dag uitverkocht.

Tijdens de Bunkernacht vonden drie bijzondere bunker en vleermuis excursies plaats. De eerste excursie van 21.00 uur was ook zeer geschikt voor kinderen, die enthousiast met hun begeleiders naar het bos kwamen. Arjan van den Heuvel, Regiohoofd Kuststreek van het Zuid-Hollands Landschap was zelf ook deelnemer: “Fantastisch om jong en oud in het schemerdonker op zo’n spannende manier te zien genieten van ons bijzondere Staelduinse Bos! De verhalen over de oude bunkers en het ontmoeten van hun nieuwe bewoners, de vleermuizen, is een unieke ervaring die over generaties heen gaat en waar heden en verleden hand in hand gaan.”

Nederland, Hoek van Holland, 10-06-2017. Tijdens de Nationale Bunkerdag in het Vinetaduin in Hoek van Holland. Hier ging dit jaar voor het eerst het gangenstelsel open na een grootschalige renovatie. De 7 rondleidingen door dit gangenstelsel waren al binnen een half uur volgeboekt. In totaal brachten 1500 mensen een bezoek aan het Vinetaduin wat in eigendom is van het Zuid-Hollands Landschap. Foto: Peter de Krom

Hoe later het werd, hoe donkerder en spannender het werd. De gidsen namen de deelnemers mee langs de verschillende bunkers met in de hand een batdetector. Hiermee werden verschillende soorten vleermuizen gezocht. Uiteraard werd er stil gestaan bij de rijke geschiedenis achter de bunkers. Een unieke combinatie tussen militair erfgoed en de bijzondere natuurwaarden van het Staelduinse Bos.

Staelduinse Bos
Gedurende Tweede Wereldoorlog lag het Staelduinse Bos op veilige afstand van de kust in het noordelijke deel van de Festung Hoek van Holland. Wie goed kijkt, zou nog een cirkel kunnen vormen van de 28 bunkers van het hoofdkwartier met de commandobunker in het midden. Tijdens de Koude Oorlog werd het complex in gebruik genomen door de Koninklijke Marine, die er munitie opsloeg. Nu hebben de bunkers een andere bestemming, namelijk het verblijf van vleermuizen. In dit afgesloten beschermd natuurgebied van het Zuid-Hollands Landschap vertoeven zij graag in alle rust.

Bunkerdag
Het Vinetaduin in Hoek van Holland was een van de deelnemers aan de Bunkerdag op zaterdag 10 juni. Via een uitgestippelde route hebben bijna 1500 bezoekers kennis gemaakt met vier lagen krijgsgeschiedenis. Voor het eerst waren rondleidingen door het gangenstelsel in het duin mogelijk. Ook hiervoor waren de beschikbare plaatsen snel volgeboekt. De interesse voor militair erfgoed is dus erg groot. Na de Bunkerdag worden nog een aantal keer dit seizoen de rondleidingen door het Vinetaduin inclusief gangenstelsel georganiseerd. Meer informatie hierover is te vinden op www.zhl.nl/natuuragenda.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio