11.8 C
De Bilt

Emmastraatcomplex in Voorburg voorlopig aangewezen als gemeentelijk monument

Het Emmastraatcomplex in Voorburg wordt voorlopig aangewezen als gemeentelijk monument. Het complex is gebouwd in 1921 en bestaat uit de Emmastraat, Prins Hendrikstraat en Oranje Nassaulaan. Wethouder Bianca Bremer (Erfgoed): “Het Emmacomplex is uniek voor Voorburg. Een eeuw geleden is dit als sociaal woningbouwcomplex gebouwd. En het heeft nog steeds het karakter van een tuindorp. Mensen wonen er met veel plezier en sommigen zelfs al generaties lang. De vele insprekers tijdens de behandeling in de raad laten zien dat de wijk een hart en ziel heeft, waar de bewoners voor strijden om die te behouden. Dit tuindorp met haar unieke elementen willen we graag zo houden in onze gemeente. Daarom wijzen we nu het hele complex aan als gemeentelijk monument.”

Emmastraatcomplex echt Tuindorp

Bouwvereniging Sint Martinus heeft het Emmastraatcomplex in 1921 als arbeiderswijk gebouwd. De woningen en bijbehorende grond zijn nu in eigendom van woningcorporatie WoonInvest en worden verhuurd. Het Emmastraatcomplex heeft al 100 jaar haar karakter van tuindorp behouden. De straten hebben de stedenbouwkundige opzet van een tuindorp. De gebogen straten zijn besloten, poortjes en verspringende rooilijnen geven ruimte voor groen. Er is een hiërarchie van straten, pleintjes, zichtlijnen en samenhang tussen de straten en de architectuur van de woningen.

De geïntegreerde Welstand- en Monumentencommissie geeft in haar advies aan dat het Emmastraatcomplex cultuurhistorische waarden bevat die behouden moeten worden. De commissie is enthousiast over de gaafheid van het complex en de unieke gebruikssporen, zoals de in bakstenen gekerfde graffiti.

Zienswijzen

Het Emmastraatcomplex wordt als voorgenomen aanwijzing tot gemeentelijk monument aan de monumentenlijst toegevoegd. Deze monumentenlijst ligt ter inzage op het gemeentehuis en online. Eigenaren en andere belanghebbenden kunnen een zienswijze indienen tegen het voorgenomen besluit. De zienswijzeperiode begint bij het bekendmaken van dit besluit aan de belanghebbenden en duurt 6 weken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio