12.3 C
De Bilt

Extra maatregelen om zomerpiek bij balies op te vangen

Extra maatregelen om een Zomerpiek te voorkomen. De publieksbalies in het stadhuis aan het Spui in Den Haag zijn in juni en juli ook op zaterdag open, van 08.30 tot 12.30 uur. Ook zijn in het stadhuis 4 extra tijdelijke balies gecreëerd. Daarnaast heeft de gemeente Den Haag 15 nieuwe medewerkers aangenomen, opgeleid en ingewerkt, specifiek voor reisdocumenten.

Extra maatregelen

Met deze extra maatregelen wil de gemeente de verwachte zomerdrukte aan de publieksbalies zoveel mogelijk in goede banen leiden. “In een grote stad als Den Haag is het in de zomer vaak erg druk met aanvragen voor reisdocumenten voor de zomervakantie. De komende maanden verlopen er circa 13.000 Haagse paspoorten en identiteitskaarten. Helemaal voorkomen kunnen we de drukte waarschijnlijk niet, die is in de zomer nu eenmaal gebruikelijk. Maar met de nu genomen extra maatregelen verwachten we de zomerdrukte wel zo beheersbaar mogelijk te houden”, zegt wethouder Kavita Parbhudayal van Werk, Wijken en Dienstverlening.

Vóór de zomer is het makkelijker om een afspraak te maken. Op dit moment is er nog genoeg ruimte in de afsprakenagenda om een afspraak te maken die goed uitkomt. Daarom roept de gemeente mensen op om hun reisdocumenten nu aan te vragen of te verlengen, als het paspoort of de ID-kaart in de zomer verloopt.

Persoonlijke brief

In Den Haag ontvangt iedereen 3 maanden voor het verlopen van zijn of haar reisdocument een persoonlijke brief bij wijze van alert. Toch denken veel mensen pas aan hun reisdocumenten als ze die nodig hebben. Vaak is dat voor een vakantie. Daarom is het in de zomer erg druk met aanvragen. Vorig jaar leidde dat tot lange wachtrijen bij de balies van de grote gemeenten.

Op dit moment is het door een aantal al eerder genomen maatregelen vooralsnog rustiger aan de balies in Den Haag en kunnen mensen vaak de volgende dag al terecht voor hun aanvraag. Deze relatieve rust wordt minder naarmate de zomervakantie nadert.

Wijs op reis en andere reisdocumenten

Reizigers doen er verstandig aan om er ook rekening mee te houden dat in sommige landen paspoorten en ID-kaarten bij binnenkomst of vertrek nog een aantal maanden geldig moeten zijn.

Binnen Europa is een geldige Nederlandse ID-kaart meestal voldoende. Buiten Europa hebben vakantiegangers een Nederlands paspoort nodig. Voor sommige landen is een visum verplicht.

De gemeente raadt mensen aan om zich op tijd en goed voor te bereiden. Behalve aan het eigen paspoort of ID-kaart, moet er ook rekening gehouden worden met die van de kinderen. Maar ook met mogelijke andere documenten die nodig zijn, zoals een visum, geldig rijbewijs en vaccinaties.

Op Reizen naar het buitenland | Nederland Wereldwijd vindt u alle informatie handig gebundeld per onderwerp en vindt u ook een handige checklist.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio