7.2 C
De Bilt

Geld voor flexwoningen van het Rijk voor Den Haag

De gemeente Den Haag ontvangt in totaal €4.715.000 subsidie van de Rijksoverheid voor het bouwen en plaatsen van tijdelijke flexibele woonunits. Deze woningen zijn bedoeld voor mensen die snel een woning nodig hebben, zoals studenten. Ook zal een deel van de woningen gebruikt worden om statushouders en mensen die vanuit een zorginstelling en de maatschappelijke opvang doorstromen tijdelijk (afhankelijk van het project 1 tot 10 jaar) een woonplek te bieden. Eind 2023 moeten de eerste woningen klaar zijn.

Flexwoningen

Wethouder Martijn Balster: “De komende jaren worden er meer woningen in Den Haag gebouwd. Dat is hard nodig, want het is nog steeds veel te moeilijk om een woning te vinden in onze stad. De flexwoningen zijn een tussenoplossing voor mensen die snel een woning nodig hebben. Zij kunnen later doorstromen naar een permanente woning.” De subsidie wordt gebruikt voor in totaal acht projecten, waarbij ongeveer 540 flexibele woonunits in de fabriek worden gebouwd.

Deze worden daarna op locaties geplaatst die nu beschikbaar zijn, maar waar in de toekomst plannen voor permanente ontwikkeling zijn. De flexwoningen zijn vooral gericht op eenpersoonshuishoudens en kunnen ook in de toekomst weer elders worden gebruikt als daar geschikte locaties voor zijn. 

Doorbraakplan huisvesting zorgdoelgroepen en statushouders

Door het tekort aan beschikbare en betaalbare woningen, als gevolg van de wooncrisis, stokt de doorstroming van mensen vanuit een zorginstelling en de maatschappelijke opvang. Ook het tekort aan woningen voor statushouders is de afgelopen tijd groter geworden. Dit komt doordat het aantal statushouders dat de gemeente moet huisvesten is verdubbeld van 728 personen in 2022, naar ongeveer 1350 personen in 2023.

Met het doorbraakplan wil de gemeente Den Haag dit huisvestingstekort aanpakken, dusdanig dat reguliere woningzoekenden niet langer op een woning hoeven wachten. Dit betekent dat de gemeente extra locaties aanwijst als woonplekken voor deze aandachtsgroepen. Ook van de projecten met flexwoningen is 30-50% voor hen bestemd. De rest van de projecten is bedoeld voor reguliere woningzoekenden.   

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio