22.4 C
De Bilt

Grofvuil ophalen in Voorschoten voortaan tegen betaling

Voorschoten – Inwoners van Voorschoten kunnen vanaf 1 oktober 2023 hun grofvuil alleen nog tegen betaling laten ophalen aan huis. Hiervoor zijn twee belangrijke redenen. Ten eerste houdt de gemeente de kosten van afvalscheiding daarmee in de hand. Ten tweede stimuleert het prijskaartje de inwoners om hun grofvuil zelf naar het afvalbrengstation te brengen.

Zelf grofvuil naar het afvalbrengstation brengen is beter voor het milieu. Afval dat inwoners aan huis laten ophalen, wordt namelijk gekraakt en verbrand. Het afval dat inwoners zelf bij het afvalbrengstation inleveren, wordt voor bijna de helft gescheiden en gerecycled.

Halen tegen betalen

“In Voorschoten zetten we ons in om de hoeveelheid restafval en de kosten die hiermee gepaard gaan te verlagen”, legt wethouder Hubert Schokker uit. “Halen tegen betalen heeft verschillende voordelen. Het zorgt ervoor dat ‘de vervuiler betaalt’, in die zin dat je alleen betaalt voor het ophalen van je eigen grofvuil en niet – via de afvalstoffenheffing – voor ál het grofvuil in Voorschoten. Tegelijkertijd drukt het de kosten van afvalverwerking, medewerkers en materieel.”

25 euro per kubieke meter

Vanaf 1 oktober 2023 mag per ophaalbeurt maximaal 1 kubieke meter (1 meter breed, 1 meter hoog, 1 meter lang) grofvuil worden aangeboden. De kosten hiervoor zijn 25 euro. Grofvuil is afval dat te groot of te zwaar is om in een vuilniszak of container te stoppen, zoals meubels of vloerbedekking. De gemeente haalt het meeste grofvuil op, behalve bijvoorbeeld bouw- en sloopafval.

Zelf wegbrengen blijft gratis in Voorschoten

Inwoners kunnen kiezen of zij grofvuil laten ophalen of dat ze het zelf wegbrengen naar het afvalbrengstation van Avalex in Wassenaar. Wethouder Schokker: “Zelf grofvuil wegbrengen blijft gratis. Maar misschien nog wel belangrijker is dat grofvuil op het afvalbrengstation beter wordt gescheiden voor recycling. Het ophalen aan huis wordt uitgevoerd met een kraakperswagen. Dat is duur en vervuilend en levert gewoon veel minder bruikbare grondstoffen op.”

Andere stappen

Het invoeren van betaald grofvuil ophalen is niet de enige stap in het duurzaam scheiden en verwerken van afval. In juni startte de postercampagne ‘Voorschoten gaat voor afval scheiden’. Verder ontvangen alle bewoners binnenkort een brief over een gratis keukenbakje voor gft en etensresten. Tot slot volgen nog afspraken over het inleveren van matrassen en het ‘nascheiden’ van plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd).

Meer weten?

Met grofvuil ophalen tegen betaling geeft de gemeente uitvoering aan het Grondstoffenplan 2021-2025, dat de gemeenteraad eind 2021 heeft vastgesteld. Voor de inhoud van dat plan en meer informatie over afval, de openingstijden van het afvalbrengstation (de milieustraat) en het maken van een afspraak kunnen inwoners terecht op www.voorschoten.nl/afval.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio