7.7 C
De Bilt

Grote opruimactie in Zoetermeer: wandelaars, mountainbikers en vissers maken samen Buytenpark afvalvrij

Zoetermeer – Het Buytenpark in Zoetermeer krijgt zaterdag 11 september een grote schoonmaakbeurt. Wandelaars, mountainbikers en vissers uit Zoetermeer en omstreken, steken gezamenlijk de handen uit de mouwen. Samen maken zij die dag het Buytenpark zwerfafvalvrij. Dat levert een schoner park op en een mooi signaal dat elke gebruiker van het park daar een belangrijke bijdrage aan kan leveren.

Geen zwerfafval in Zoetermeer

Fietsend, wandelend, mountainbikend, vissend of te paard. Iedereen komt naar het Buytenpark om te genieten van de natuur. Zwerfafval hoort daar niet bij. Daarom besloten vrijwilligers van MTB Zoetermeer, Sportief Wandelgroep Zoetermeer en GHV Groene Hart samen een belangrijke klus te klaren: het park afvalvrij maken. Volgens Joris Gerardu van MTB Zoetermeer is dat hard nodig: “Veel leden ruimen regelmatig al rommel op. Door nu samen op te trekken, maken we meer impact. Vele handen maken licht werk, maar belangrijker: we laten zien dat we als gebruikers van het park gezamenlijk onze verantwoordelijkheid nemen.”

In sportoutfit door het park

Aan hun kleding zal herkenbaar zijn dat de vrijwilligers regelmatig het park gebruiken. In MTB-outfit, visvest of op wandelschoenen trekken ze samen door het park. Don Braad van Sportief Wandelgroep Zoetermeer: “We knopen graag het gesprek aan met andere wandelaars, fietsers, vissers en ruiters. Op die manier komen we meer te weten over de motieven van mensen. Waarom ze hier graag komen, hoe ze over rommel in het park denken en hoe ze daar mogelijk zelf een bijdrage aan kunnen leveren.”

Groot effect op natuurbeleving

Ook Ton van der Spiegel, voorzitter bij visvereniging GHV Groene Hart, is blij met de opruimactie. “Zwerfafval is een groeiend probleem. De schade voor de natuur is aanzienlijk. Daarnaast is het gewoonweg niet aangenaam als je links of rechts rommel ziet liggen. Dat we als sporters vrijwillig het Buytenpark opruimen, heeft een groot effect. Op de flora en fauna, maar vooral op de natuurbeleving van andere recreanten.”

Support van olympisch kampioen MTB en presentator VIS TV

Wie ook 11 september graag de handen uit de mouwen steken, zijn Bart Brentjens en Marco Kraal. Bart Brentjens, olympisch kampioen mountainbiken: “Ik vind dat je als gebruiker respect voor de natuur moet hebben. Troep achterlaten hoort daar niet bij. Die banaan of sportreep kon op de heenweg ook mee, dus is het een kleine moeite het mee terug te nemen.” Marco Kraal, presentator van Vis TV op RTL7: “Zwerfafval is een probleem waar ook menig sportvisser zich aan stoort. Gelukkig komen steeds meer vissers hiertegen in actie en rapen het afval rond hun visstek op.”

De Buitencode

De opruimactie in Zoetermeer kan ook rekenen op de support van de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU), Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN), Sportvisserij Nederland en de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS). Zij staan, samen met nog een aantal buitensportbonden en natuurorganisaties, achter de Buitencode. Vijf simpele gedragsregels, waarmee recreanten respectvol met elkaar én de natuur omgaan. Eén van die regels is: respecteer de natuur en neem je afval mee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio