20 C
De Bilt

Haagse inzamelactie van kinderfietsen van start

De gemeente Den Haag start ook dit jaar een inzamelactie van kinderfietsen. Van 13 mei tot en met 1 juli kunnen Hagenaars die een kinderfiets over hebben die fiets inleveren op verschillende locaties in de stad. Op stadsboerderij Op den Dijk nam wethouder Arjen Kapteijns (Mobiliteit) eerder vandaag een kinderfiets in ontvangst, als aftrapmoment voor de actie. De fietsen worden na inzameling nagekeken, eventueel opgeknapt en kunnen daarna voor een klein bedrag worden aangeschaft door gezinnen die zelf moeilijk een goede kinderfiets kunnen kopen.

De gemeente Den Haag wil zo veel mogelijk kinderen stimuleren om te fietsen. Fietsen is namelijk een schone en gezonde manier van verplaatsen. De gemeente gelooft in jong geleerd, oud gedaan. Daarnaast vergroot een fiets de wereld van kinderen, zorgt het voor vervoer naar school, afspraken en sportverenigingen.

Aanschaf fiets niet voor ieder gezin mogelijk

Het aanschaffen van een fiets is echter niet voor ieder gezin mogelijk. Om ieder kind in Den Haag van een fiets te kunnen voorzien, is het Haags Kinderfietsenplan opgezet. Samen met Stichting Leren Doen, haar partners en de ANWB zorgt de gemeente via een inzamelactie, jaarlijks voor zo’n 2.000 tweedehands kinderfietsen. Een belangrijke inzamelactie, volgens wethouder Kapteijns: “1 Op de 9 kinderen in Nederland heeft geen eigen goede fiets. Daar moeten en kunnen we samen iets aan doen, zodat ieder kind in Den Haag kan fietsen. Ik hoop dan ook dat zo veel mogelijk mensen hun kinderfietsen uit de schuur halen de komende tijd, zodat we heel veel Haagse kinderen blij kunnen maken.”

Inzamelactie

Om samen met de stad voldoende tweedehands fietsen in te zamelen, roept de gemeente inwoners op om zoveel mogelijk bruikbare kinderfietsen in te leveren. Er wordt gezocht naar 21 tot 26 inch fietsen, oftewel fietsen voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. De fietsen kunnen van 13 mei tot en met 1 juli tijdens de inzamelactie worden ingeleverd op verschillende plekken in de stad, bijvoorbeeld op een aantal stadsboerderijen, afvalbrengstations, de locatie van Stichting Leren Doen en het hoofdkantoor van de ANWB. Alle locaties staan op denhaagfietst.nl/kinderfietsen.

Fiets aanvragen via Leergeld Den Haag

De fietsen worden na inleveren nagekeken, eventueel opgeknapt en komen daarna terecht bij kinderen die niet in staat zijn om een fiets aan te schaffen. Gezinnen met een Ooievaarspas kunnen voor €7,50 een fiets aanvragen via Leergeld Den Haag. Naast een fiets, krijgen zij een fietspaspoort. Met dit paspoort kunnen de kinderen binnen drie jaar kosteloos reparaties laten doen of de fiets omruilen voor een grotere fiets. Het aanvragen van deze fietsen gaat via leergelddenhaag.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio