13.6 C
De Bilt

Inschrijving Energie uit de Wijk Challenge 2023-2024 van start

Den Haag start voor de vierde jaar op rij de Energie uit de Wijk Challenge. Er is 375.000 euro beschikbaar voor winnende energieprojecten van inwoners gericht op energiebesparing, opslag of opwekking van duurzame energie. De subsidie bedraagt maximaal € 50.000 per aanvraag.

Energie uit de Wijk Challenge

Den Haag heeft veel bewoners die zelf rondlopen met een idee voor de overstap op schone energie of om minder energie te gaan gebruiken. Na de eerste drie succesvolle edities lanceert wethouder Arjen Kapteijns (Duurzaamheid en Energietransitie) de 4e editie van de ‘Energie uit de Wijk Challenge’.

“Er is geen mooier moment dan nu om aan de slag te gaan. Den Haag wordt een aardgasvrije stad. Dat lukt alleen als we samen met inwoners plannen maken om over te stappen naar schone energie. Overal in Den Haag zijn enthousiaste bewoners in grote en kleine groepen bezig met de overstap op schone energie. Ik ben benieuwd naar alle nieuw bewonersinitiatieven die de stap naar een duurzame, leefbare en klimaatneutrale stad weer een stapje kleiner maken,” zegt wethouder Kapteijns.

Binnen 12 maanden

De challenge daagt bewoners uit zelf met ideeën te komen die ze ook zelf kunnen uitvoeren. De enige eis is dat het plan binnen 12 maanden wordt uitgevoerd. De bewoners kunnen hun ideeën pitchen bij een vakkundige jury die de beste ideeën selecteert. De jury/adviescommissie en enkele deskundigen helpen bij het koppelen van de bewoners aan ondernemers, studenten of bedrijven die kunnen adviseren of helpen bij de uitvoering.

Inschrijving en selectie

Op 1 mei start de eerste inschrijving voor bewonersgroepen die al een plan hebben. Zij kunnen tot en met 11 juni 2023 subsidie aanvragen voor hun energieproject. Voor groepen wijkbewoners die meer tijd nodig hebben om hun subsidieaanvraag in te dienen en/of daar hulp bij nodig hebben, kunnen van 1 september 2023 tot en met 15 oktober 2023 subsidie aanvragen. Na iedere sluitingsdatum volgt een voorselectie waarna de geselecteerde initiatieven hun plannen pitchen aan een onafhankelijke jury. De jury beoordeelt de voorstellen en maakt eind juni en eind oktober de winnaars, de Haagse Energie Toppers 2023, bekend.

De winnende projecten ontvangen een subsidiebedrag en kunnen hulp krijgen van netwerkpartijen bij het zelf uitvoeren van hun plan. Die ondersteuning bestaat uit hulp bij het vinden van de juiste partners, zoals ondernemers, hulp bij de juridische structuur, vergunningen en financiering en verbinding met experts van binnen en buiten de gemeente. Ook de bewonersgroepen die niet winnen worden door de gemeente met advies op weg geholpen.

Haagse Energie Toppers

Sinds 2019 zijn er drie challenges geweest. In totaal stuurden 94 bewonersgroepen een plan in en zijn er 26 tot Haagse Energie Topper gekozen. Sommige projecten bleken uiteindelijk toch niet haalbaar of liepen door de coronapandemie vertraging op, maar veel projecten zijn inmiddels succesvol afgerond. Mooi is ook dat de energietoppers andere wijkbewoners hebben aangestoken met hun enthousiasme voor de energietransitie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio