22.1 C
De Bilt
vrijdag, 12 augustus 2022

Eerste jaarverslag Integriteit van gemeente Den Haag gepubliceerd

Vorig jaar bundelde de gemeente Den Haag haar integriteitsactiviteiten in één centraal Bureau Integriteit. Hier kunnen ambtenaren en inwoners melding maken van mogelijk niet integer handelen of ongewenst gedrag. In 2021 ontving de gemeente 121 integriteitsmeldingen. De meest voorkomende onderwerpen zijn misbruik van informatie en overtreding van interne regels. Naar tien meldingen is een feitenonderzoek gestart. Daarvan zijn er zeven in het verslagjaar afgerond. Er zijn geen meldingen gedaan over de integriteit van bestuurders. Daarnaast hebben de vertrouwenspersonen 218 meldingen ontvangen van ongewenst gedrag. Dit gaat onder andere om (seksuele) intimidatie, discriminatie en pestgedrag. Ten opzichte van 2020 is dit een afname van 10%.

Integere gemeente van grootste belang

Een goed functionerend en integer bestuur vormt de basis voor het vertrouwen in de politiek en de legitimiteit van het handelen van de gemeente. Wethouder Personeel & Organisatie Saskia Bruines: “Het is onze taak om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Integriteit is dan ook een belangrijk onderwerp voor de eigen organisatie. Medewerkers moeten zich veilig en vrij voelen om dilemma’s bespreekbaar te maken. Samen bewaken we de aandacht voor integriteit door onszelf af te vragen of we het goede doen en voor wie. Zo is en blijft dit onderwerp een zaak van ons allemaal.”

Bewustwording en bescherming

Het Bureau biedt alle medewerkers en leidinggevenden van de gemeente ondersteuning bij de integriteitsaspecten van hun dagelijks werk en is verantwoordelijk voor het meldpunt. Daarnaast zet Bureau Integriteit ook in op bewustwording en bescherming. Zo zijn er het afgelopen jaar integriteitstrainingen, digitale opleidingen en webinars georganiseerd voor medewerkers van de gemeente. Ook adviseert zij het college over bestuurlijke integriteit.

De raad ontvangt twee keer per jaar een voortgangsbericht over integriteit. Dit is het eerste jaarverslag van Bureau Integriteit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio