10.8 C
De Bilt

Intensieve nieuwjaarsnacht in Den Haag zonder grote incidenten

Het was de drukste nacht van het jaar voor de hulpdiensten: vuurwerkongelukken, brandjes, hulpverleners die stevig werden beperkt in hun handelen en meerdere agenten die zich moesten melden in het ziekenhuis. Burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen: “Om onze Haagse nieuwjaarsnacht zo veilig mogelijk te laten verlopen was wederom een immense inzet nodig van politie, brandweer, de ziekenhuizen en handhavers. Zij hebben er alles aan gedaan om de stad zo veilig mogelijk te houden. In samenwerking met bewoners is dat grotendeels gelukt.”

De politie heeft regelmatig in actie moeten komen. Hierbij lag het zwaartepunt bij optreden tegen mishandeling, vuurwerk en vernielingen. Daarnaast is de ME ingezet voor het herstel van de openbare orde, onder meer in Laak, rond het Heeswijkplein en in de Koppelstokstraat. Voor zover nu bekend zijn er 36 aanhoudingen verricht. Waar mogelijk zijn mensen direct dezelfde nacht of vandaag vervolgd. De ambulance werd 200 keer gealarmeerd, regelmatig voor vuurwerkslachtoffers. Het was opvallend dat er veel jonge vuurwerkslachtoffers zich in de ziekenhuizen meldden.

Ondanks meerdere oproepen vooraf om de hulpdiensten overal hun werk te laten doen, zijn er toch weer incidenten geweest waar hulpverleners werden gehinderd in hun belangrijke werk. Op meerdere plaatsen werd vuurwerk gegooid naar hulpverleners of werden zij belemmerd. In Den Haag hebben 12 agenten letsel opgelopen en zijn twee brandweermensen gewelddadig benaderd.

“Het is schandalig dat agenten deze nacht gewond moeten raken. Dit is een avond waarop hulpverleners hun werk doen voor anderen, dat ze daarbij letsel oplopen is zeer kwalijk,” aldus burgemeester Jan van Zanen.

Intensieve nieuwjaarsnacht

Tijdens de nieuwjaarsnacht rukte de brandweer 542 keer uit in Den Haag. Bij de overgang van 2021 naar 2022 was dat bijna 500 keer. De brandweer kwam voornamelijk in actie voor buitenbranden en containerbranden. De piek lag tussen middernacht en 03.00 uur. Bij het voormalige ministerie van I&W aan de Plesmanweg zijn brandweerlieden langdurig op zoek geweest om de oorzaak van rookontwikkeling te vinden. Uiteindelijk is de oorzaak gevonden en bleek er alleen materiële schade te zijn.

De burgemeester ging na middernacht op pad en reed, samen met hoofd operatie van de politie Tolga Koklu, door de stad. Hij bezocht de Spoedeisende Hulp van HMC Westeinde, ging langs bij een aantal politiebureaus en sprak onder meer met de brandweer in het regionaal coördinatiecentrum en de gemeenschappelijke meldkamer.

Vreugdevuren vervroegen vergde grote inspanning

De stad Den Haag kende een bijzondere aanloop naar Oud & Nieuw. Op vrijdagmiddag 30 december besloot burgemeester Van Zanen om vuurwerkshows en grote vuren niet door te laten gaan tijdens de jaarwisseling. Dit vanwege de door het KNMI voorspelde te harde wind. De organisaties van de Scheveningse en Duindorpse vreugdevuren werd het alternatief aangeboden om de vuren een avond eerder te ontsteken. Daardoor werd de jaarwisseling feitelijk over twee avonden verspreid, want op vrijdagavond was het al erg druk op en rond het strand.

Helaas konden de vreugdevuren in Escamp en Laak niet doorgaan vanwege het weer. De vuurstapels op het strand waren bijna afgebouwd, daarom konden deze een dag voor de jaarwisseling worden ontstoken. Van Zanen: “Dit vergde een grote inspanning van de organisatoren. Zij hebben zich flexibel getoond. Het stemt tevreden dat de vreugdevuren nu, na drie jaar van afwezigheid, voor het eerst vergund hebben kunnen plaatsvinden.”

De cijfers

Dit bericht is gebaseerd op voorlopige cijfers, voor zover die nu bekend zijn. In de loop van januari 2023 maken de gemeente, de politie, het openbaar ministerie en de veiligheidsregio Haaglanden de definitieve cijfers bekend van het aantal gebeurtenissen. Hierbij wordt ook de schade vastgesteld. Waar mogelijk, wordt de schade op de daders verhaald.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio