8 C
De Bilt

Jaarwisseling in Den Haag druk maar beheersbaar verlopen

Ondanks veel incidenten is door de inzet van de nood- en hulpdiensten de jaarwisseling in Den Haag druk maar beheersbaar verlopen. Den Haag telde 52 vuurwerkvrije zones en zes vuurwerkvrije wijken, toch werd op sommige van deze plaatsen veel vuurwerk afgestoken. De politie, de brandweer en medische hulpdiensten moesten regelmatig in actie komen en hadden een drukke nacht.

Jaarwisseling in cijfers

De brandweer rukte tijdens de jaarwisseling 338 keer uit, voornamelijk om kleine branden en autobranden te blussen. De ambulance moest 160 maal uitrukken. De politie registreerde 175 incidenten en verrichtte daarbij 29 aanhoudingen. De ME heeft diverse keren kleinschalig en kortstondig moeten optreden. Dit vond onder andere plaats op de Marktweg, het Anna Blamanplein en de Maarsbergenstraat.

Op de Dr. H.E. van Gelderlaan werd tijdens een incident een dienstvoertuig van de politie in brand gestoken en werden agenten belaagd. Elders raakte een agent gewond doordat een aangehouden verdachte een kopstoot gaf. De Anne Frankschool in stadsdeel Escamp is ernstig beschadigd door vernieling en brandstichting met vuurwerk. Hiervoor zijn enkele verdachten aangehouden.

Voorlopige ‘uitslag’

Het gaat hier om voorlopige cijfers, die de komende weken waar nodig zullen worden bijgesteld en aangevuld door de gemeente, de Veiligheidsregio Haaglanden, de politie en het Openbaar Ministerie. Burgemeester Jan van Zanen: “Ik spreek mijn grote waardering uit voor de vrijwilligers, buurtpreventieteams, politieagenten, handhavers, brandweermensen en ambulancezusters- en broeders die op de been waren om de stad veilig te houden. Tot mijn spijt moet ik constateren dat ook dit jaar hulpverleners weer te maken kregen met geweld. Geweld tegen hulpverleners is volstrekt onaanvaardbaar. Hulpverleners moeten hun werkzaamheden te allen tijde ongehinderd kunnen uitvoeren.”

Burgemeester Jan Zanen onder indruk van inzet vrijwilligers en professionals

Eerder deze week bezocht burgemeester Jan van Zanen diverse vrijwillige en professionele instanties om ze vooraf succes te wensen. Tijdens Nieuwjaarsnacht bezocht hij samen met leden van de Haagse driehoek enkele plekken waar het eerder in de nacht onrustig was geweest en sprak met mensen die waren ingezet. “Ik ben onder de indruk van de professionaliteit van iedereen die aan het werk is geweest. Ik ben dankbaar voor hun inzet om de stad deze nacht veilig te houden. De komende periode zullen we gebruiken om de jaarwisseling uitgebreider te evalueren. Daarbij zullen we ook het effect van de instelling van de vuurwerkvrije wijken en zones bezien,” aldus burgemeester Van Zanen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio