8.9 C
De Bilt
zondag, 29 mei 2022

Jutter Thijs en wethouder in gesprek met basisschoolleerlingen over plastic soep

Voorschoten – Leerlingen van de Fortgensschool kregen op donderdag 20 januari les over ‘plastic soep’ van Jutter Thijs en wethouder Erika Spil. Dit was de aftrap van een serie lessen in 2022 aan basisschoolleerlingen uit Voorschoten. De leerlingen leren spelenderwijs over de gevolgen van zwerfafval in het milieu én gaan zelf opzoek naar zwerfafval in de buurt van hun school.

Wethouder Erika Spil (Duurzaamheid, Milieu en Energie)

‘Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het milieubewust maken van kinderen. Ik vind het waardevol, dat scholen dit thema oppakken en steun het werk van Jutter Thijs en We Are Nature van harte. Ik hoop dat de leerlingen blijven jutten. En als zij allemaal twee mensen over kunnen halen om dat ook eens te doen, zetten we die olievlek beweging door.’

Hoofd, handen en hart

Het lesprogramma wordt uitgevoerd door Jutter Thijs in samenwerking met ondernemers collectief We Are Nature. Jutter Thijs neemt de leerlingen tijdens de les mee in zijn liefde voor de zee, maar ook in problemen die door ons toedoen ontstaan, zoals zwerfafval dat leidt tot de plastic soep. Leerlingen worden tijdens de lesdag betrokken met hoofd, handen en hart.

Hoofd, door hen meer te leren over het probleem, en inzicht te geven in wat zij zelf kunnen doen. Hart, door hen de schoonheid van de natuur te laten zien en de impact die plastic afval heeft op het zeeleven, en op onszelf als mens. En handen; door hen uit te nodigen in actie te komen als ambassadeur van de oplossing en hen te laten ervaren dat je zelf iets kunt doen.

Geplastificeerde zeemansliederen

Vandaag werden er, zoals veelal tijdens de lessen van Jutter Thijs, samen geplastificeerde zeemansliederen gezongen. Daarnaast werd er gezamenlijk gejut, dat leverde een heleboel plastic op. Ook zijn er veel blikjes uit de natuur gehaald, maar ook een voetbal, handschoenen en zelfs een verkeersbord.

De leerlingen reageerden heel enthousiast op de les. Floris (10): ‘Ik had nog nooit eerder gejut, maar denk dat ik het nu vaker ga doen! Ik wist niet dat er zoveel zwerfafval in het park zou liggen!’ Ook kwamen de kinderen zelf met ideeën om zwerfafval tegen te gaan. Renske (10): ‘We zouden een openluchtmuseum moeten hebben waarbij je ziet hoe het eruit ziet als er veel zwerfafval wordt neergegooid maar niet wordt opgeruimd, zodat mensen zien wat ze doen. We roepen ze dan op hun afval weg te gooien met de slogan: “Doe er wat aan om dit tegen te gaan!”‘

Ook jutten?

Op 5 maart is er voor alle Voorschotenaren de mogelijkheid te gaan jutten, de gemeente biedt dan knijpers aan en roept alle inwoners op om mee te gaan jutten. Neem hiervoor contact op met het klantcontactcentrum van de gemeente via het telefoonnummer 14071.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio