12.2 C
De Bilt

Koningin Máxima bezoekt bijeenkomst ‘Alle jongeren een thuis’ van Kansfonds

Koningin Máxima heeft woensdagochtend 13 april in Zoetermeer een bezoek gebracht aan een bijeenkomst van het programma ‘Alle jongeren een thuis’ van Kansfonds. Het programma ondersteunt initiatieven met vernieuwende ideeën om dak- en thuisloosheid onder jongeren tegen te gaan. Staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport was tevens aanwezig.

8.500 dak- en thuisloze jongeren in Nederland

In Nederland leven 8.500 geregistreerde dak- en thuisloze jongeren. In werkelijkheid slapen veel meer jongeren op straat, in de nachtopvang of bij bekenden op de bank. Het gebrek aan een thuis leidt vervolgens tot nog meer problemen: de jongeren worstelen vaak met complexe problematiek, zoals schulden, geen opleiding of werk en verslavingen. Kansfonds startte in 2021 het programma ‘Alle jongeren een thuis’. Het fonds financiert hiermee projecten die zich inzetten voor het realiseren van een thuis voor jongeren.

Wijze Raad

De selectie komt tot stand in samenwerking met een Wijze Raad van ex-dak- en thuisloze jongeren. Ieder kwartaal ontmoeten de initiatieven, de jongeren en Kansfonds elkaar om actieonderzoek te verrichten: aan de hand van casussen ontwikkelen ze strategieën voor betere hulp, wisselen ze kennis en ervaringen uit en reflecteren ze op het eigen handelen. Tijdens deze zesde bijeenkomst van het programma lag de focus op de vraag hoe het eigen netwerk van dak- en thuisloze jongeren beter kan worden ingezet en hoe gemeenten met behulp van bureaucratievrij geld de jongeren sneller en effectiever kunnen helpen.

Koningin Máxima in gesprek met jongeren

Koningin Máxima en staatssecretaris Van Ooijen gingen in gesprek met jongeren die deel uitmaken van de Wijze Raad over de vraag wat voor hen het verschil heeft gemaakt in de zoektocht naar een thuis. Hierbij was aandacht voor het belang van de inzet van het eigen netwerk. Koningin Máxima sloot vervolgens aan bij de actieonderzoeksessie over de samenwerking met woningcorporaties om te luisteren naar kwesties waar de initiatieven in hun werk tegenaanlopen.

In gesprek met Kansfonds hoorde Koningin Máxima over de stappen die zijn gezet sinds zij het fonds in 2018 heeft bezocht. Tijdens de plenaire afsluiting werd stilgestaan bij de inzet van bureaucratievrij geld door de gemeente Utrecht en regio Groningen om sneller en buiten de gebaande paden jongeren te ondersteunen.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio