19 C
De Bilt

Kosten illegale vuren bij jaarwisseling 2021-2022 in Rijswijk voorkomen

Rijswijk – De gemeente Rijswijk richt zich op een jaarwisseling met zo min mogelijk overlast en schade. Illegale vuren zorgen voor een enorme kostenpost. Vooral door beschadiging van het wegdek en straatmeubilair. Daarom wordt al jaren door de politie tegen illegale vuren strikt opgetreden. Onder strenge voorwaarden zijn dit jaar alleen vuren in oliedrums toegestaan. Vuren in vuurmanden of vuurkorven op de openbare weg zijn net als vorig jaar niet meer toegestaan. Hierop zal streng worden toegezien.

Vuren in manden en korven wel op eigen terrein

Uiteraard zijn vuurmanden en vuurkorven wel toegestaan bij gebruik op eigen terrein of tuin. De afgelopen jaarwisseling was er minder schade aan het wegdek door het verkeerd gebruik van oliedrums. Gelukkig hebben veel inwoners de door de gemeente voorgeschreven voorzorgsmaatregelen getroffen.

Asfalt smelt

De bodem van een oliedrum wordt zo heet dat het asfalt smelt en zorgt voor een flinke kostenpost. Ook bij plaatsing van de oliedrum op een grasveldje ontstaat schade aan het gazon. Het dringende advies is om bij gebruik van oliedrums op de openbare weg voldoende voorzorgsmaatregelen te nemen zodat er geen schade aan het wegdek kan optreden. Dit kan onder meer door onder de oliedrum een laag zand aan te brengen of door de drum op tegels of klinkers te plaatsen.

Verkeerd gebruik in openbare ruimte wel aangepakt

Politie en handhaving zullen optreden bij verkeerd gebruik van oliedrums in de openbare ruimte. De kosten van het herstel van schade aan het wegdek zal zoveel mogelijk worden verhaald op de eigenaar van de oliedrum.
Net als vorig jaar is het gebruik van vuurkorven en vuurmanden in de openbare ruimte verboden.

Gebleken is dat veel brandbaar materiaal naast de vuurkorf terecht komt en alsnog schade aan het wegdek veroorzaakt. Voorwaarde voor het stoken van kleine vuurtjes in oliedrums blijft wel dat de openbare orde niet wordt verstoord en het vuur geen gevaar voor omstanders en/of schade aan het wegdek of straatmeubilair veroorzaakt.

Beleid gemeente in afstemming met politie en brandweer

De gemeente werkt bij de uitvoering van het vurenbeleid nauw samen met politie en brandweer. Bij verkeerd gebruik van oliedrums en het gebruik van vuurkorven worden deze direct in opdracht van de gemeente afgevoerd. Oliedrums die na gebruik niet worden opgeruimd en de volgende ochtend op de openbare weg worden aangetroffen, worden afgevoerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio