10.7 C
De Bilt

Maatschappelijk Fit: kansen bieden, energie geven in Den Haag

Den Haag – Niet iedereen is ‘maatschappelijk fit’. Het is misschien nauwelijks voor te stellen, maar er zijn mensen voor wie het zetten van een wekker een loodzware klus is; of mensen die in een sociaal isolement zitten en zich geen raad weten waarmee de dag te beginnen. Hoe krijg je die mensen uiteindelijk in beweging?

Dat gebeurt met de aanpak ‘Maatschappelijk Fit’ van Den Haag Werkt, het werk- en ontwikkelbedrijf van gemeente Den Haag: bedoeld voor mensen die soms al heel lang in de bijstand zitten, op zich graag aan de slag willen, maar voor wie de stap naar een (betaalde) baan gewoon nog te groot is; bijvoorbeeld omdat ze niet voldoende maatschappelijke vaardigheden hebben om mee te draaien in de samenleving.

Oplossingen op maat

“Mensen hebben een eigen verantwoordelijkheid bij de uitdagingen van het leven. Maar soms kunnen zij die nog niet aan. Zij doen er goed aan dan allereerst een beroep te doen op hun eigen netwerk. In een aantal gevallen kunnen wij als overheid helpen met oplossingen op maat. Dat is wat Den Haag Werk doet met de aanpak Maatschappelijk Fit”, zegt wethouder Kavita Parbhudayal van Werk, Wijken en Dienstverlening. “Deelnemers worden gemotiveerd en geactiveerd met training en coaching, zowel in groepsverband als individueel. Het is echt maatwerk”.

Certificaat Maatschappelijk Fit

In Juliana Plaza, het sociale hart van Transvaal, ontvingen 12 deelnemers vandaag van Kavita Parbhudayal hun certificaat van deelname aan Maatschappelijk Fit. Een aantal kandidaten kon niet aanwezig zijn: zij zijn inmiddels al aan het werk. “Daar doen we het voor. Werk is essentieel. Liefst betaald werk. Het geeft voldoening en versterkt de eigenwaarde om collega’s te hebben, sneller de taal leren en ertoe te doen”.

Intensieve begeleiding

Het sociale ondernemersechtpaar Atalay en Jale Celenk is met Juliana Plaza een van de samenwerkingspartners van de gemeente bij Maatschappelijk Fit. De aanpak voorziet in het vergroten van maatschappelijke vaardigheden, het verbeteren van het taalniveau en het ondersteunen bij het oplossen van (sociale, juridische en/of financiële) problemen. Een consulent van Den Haag Werkt begeleidt de kandidaten intensief, ondersteunt bij het wegnemen van belemmeringen, en stimuleert hen de regie over het eigen leven te vergroten. De aanpak duurt zo kort als het kan, zo lang als het moet, maar niet langer dan 12 maanden. In 2023 maken 250 kandidaten van deze aanpak gebruik.

Wethouder Kavita Parbhudayal: “Den Haag is een stad die kansen biedt en energie geeft. Met inwoners, ondernemers en organisaties die werken aan oplossingen en op ons kunnen rekenen als er hulp of ondersteuning nodig is. Die het gevoel hebben dat de stad hen wat te bieden heeft en dat zij de stad wat te bieden hebben. Met iedereen bouwen we aan een weerbare stad”.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio