14.4 C
De Bilt

Meer inzet op drugscriminaliteit in Leiden Bollenstreek

De politie Leiden-Bollenstreek, het district waaronder ook Voorschoten valt, ziet al langere tijd dat drugscriminaliteit een steeds prominenter onderdeel is van de veiligheidsproblematiek. Om de pakkans te vergroten gaat de politie snel en door het hele district informatie uitwisselen en meer controles uitvoeren.

Waar het aandeel van klassieke delicten als woninginbraken of overvallen daalt of stabiel blijft, nemen gedigitaliseerde criminaliteit en overlast door het dealen van drugs toe. Bij de politie is het probleem ook met haar veiligheidspartners en inwoners van het werkgebied vaak onderwerp van gesprek.

De politiesterkte in Leiden-Bollenstreek staat onder druk. Toch is het tijd voor actie, vindt sectorhoofd Marieke van den Bosch: “De handel in drugs komt met veel vervelende bijeffecten. Mensen ervaren overlast, het trekt foute figuren aan, er wordt crimineel geld geïnvesteerd in bv-vastgoed, wijkbewoners voelen zich onveilig of geïntimideerd, jongeren komen in de verleiding drugs te gebruiken of te gaan verhandelen en zo zijn er nog wel wat dingen te benoemen waarop we simpelweg niet zitten te wachten.”

Aanpak

Tijd om in het district de schouders onder dit probleem te zetten en de komende tijd de aanpak van drugshandel hoog op de agenda te zetten. Door snel en door het hele district informatie met elkaar uit te wisselen en meer controles uit te voeren, vergroot de politie de kans om drugsdealers in de kraag te vatten. Ook zal zij partners zoals gemeenten, zorgverleners en scholen of instellingen informeren waar dat kan en proberen samen goede opvolging te geven aan de signalen.

Het is zeker niet de bedoeling alleen strafrechtelijk in te zetten. Vaak lost dat op de langere termijn niets op. Veel belangrijker is ook jongeren alternatieven te bieden en goed te begeleiden bij het maken van keuzes die de samenleving en de jongere zelf beter maken.

Geen willekeur

Het zou dus goed kunnen zijn dat inwoners de komende tijd vaker politie in de wijk zien of meer dan normaal het geval is worden gecontroleerd. Marieke licht toe: “Wij hebben professioneel controleren als district hoog in het vaandel, dus de agenten moeten kunnen beargumenteren en aan de betrokken personen kunnen uitleggen wáárom zij worden gecontroleerd. We gaan niet willekeurig mensen controleren omdat die bijvoorbeeld voldoen aan een bepaald signalement.”

Resultaat

Dat de inzet niet voor niets is, blijkt wel uit de resultaten van de eerste twee weken. Er zijn tien zaken van drugshandel voorbijgekomen, waarbij in totaal elf verdachten zijn aangehouden. In totaal werd ruim 3.000 euro in beslag genomen en daarnaast negen personenauto’s, een scooter en zestien telefoons. Er zijn 518 eenheden harddrugs in beslag genomen, waaronder bijvoorbeeld ponypacks en bolletjes.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio