20 C
De Bilt

Messenverbod in Leidschendam-Voorburg

Het aantal steekincidenten in Nederland en ook in de Haagse regio groeit. Daarom stelt het college van burgemeester en wethouders voor een messenverbod in te voeren in Leidschendam-Voorburg, net als in de buurgemeenten.

Burgemeester Martijn Vroom: “Ik vind het belangrijk dat de politie zoveel mogelijk hulpmiddelen heeft om ervoor te kunnen zorgen dat het veilig is op straat. Een messenverbod helpt daarbij. Per situatie moet de politie kijken wat er nodig is, controle op het messenverbod kan goed en preventief werken.”

Wat is een messenverbod?

Met een messenverbod is het verboden om gebruiksmessen te dragen op de weg of in publiek toegankelijke gebouwen. Gebruiksmessen zijn bijvoorbeeld keukenmessen of hobbymessen. Messen kunnen worden gebruikt als steekwapen. Het verbod is bedoeld om steekincidenten te voorkomen. Het verbod geldt dan voor personen die eerder bij zo’n incident betrokken zijn geweest. Houdt die persoon zich niet aan het verbod, dan krijgt hij of zij een boete.

Preventie

Het verbod is een van de maatregelen om wapengeweld te verminderen. Natuurlijk geldt het verbod niet voor alle messen. Messen die zijn ingepakt, bijvoorbeeld, vallen er niet onder en het moet duidelijk zijn dat de betrokken persoon een mes mogelijk kan gebruiken voor het begaan van een misdrijf. De kans op herhaling is dan aanwezig en dát willen we voorkomen.

Het verbod is vooral gericht op het verminderen van toenemend messengeweld onder jongeren. Jongeren dragen steeds vaker keuken- en andere gebruiksmessen op straat bij zich. Daarom zijn er ook andere preventieve acties, zoals voorlichting op scholen.

Met de invoering van het messenverbod sluit de gemeente aan bij de gemeenten die in regio Haaglanden het verbod al hebben ingevoerd.

Het is aan de gemeenteraad om te besluiten of het messenverbod wordt ingevoerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio