23.7 C
De Bilt

Ministerie en gemeenten maken afspraken over het verduurzamen van VvE’s

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de G4 en enkele andere grote gemeenten gaan nauwer samenwerken om Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) te helpen bij het verduurzaming van hun woningen. In grotere steden zijn veel koop- en huurwoningen onderdeel van een VvE. In de G4 is dat zelfs de helft van alle woningen. Bij de verduurzaming van hun woning lopen woningeigenaren binnen een VvE tegen allerlei specifieke problemen aan. Dit maakt het verduurzamen van VvE’s één van de belangrijkste opgaven in deze grote steden. 

Gemeente Den Haag

Wethouder Arjen Kapteijns (Energietransitie, Mobiliteit en Grondstoffen) “Iedereen moet mee kunnen doen met de energietransitie, daarom is het belangrijk dat we inwoners in een VvE ondersteunen bij het verduurzamen van hun woningen. De gemeente Den Haag zet zich samen met alle partijen in om ook woningeigenaren in een VvE mee te laten doen in de verduurzamingsopgave.

Meer dan de helft van de woningen in Den Haag maakt onderdeel uit van een Vereniging van Eigenaren. Den Haag kent zelfs naar verhouding de meeste appartementen van heel Nederland. Dit maakt dat effectief beleid voor VvE’s een cruciaal onderdeel is van het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad in Den Haag. “We zien een groeiende behoefte aan ondersteuning voor Haagse VvE’s bij het verduurzamen van hun gebouwen. Dit komt doordat appartementseigenaren in een VvE gezamenlijk moeten besluiten over verduurzaming. Het vinden van voldoende draagvlak blijkt vaak lastig vanwege de verschillende belangen en financiële posities van de individuele eigenaren. Wanneer één van de eigenaren onvoldoende financieel draagkrachtig is, kan dat de verduurzamingsplannen in de weg komen te staan“, aldus wethouder Kapteijns. 

De gemeente Den Haag heeft diverse diensten en regelingen opgezet om VvE’s te ondersteunen. Zo bieden we advies door onze VvE-adviseurs en helpen we VvE’s met het voordelig financieren van hun verduurzamingsplannen middels het Duurzaamheidsfonds Den Haag. “Er zijn nog wel knelpunten die een landelijke aanpak vereisen, zoals hoge eisen van financiers, de wettelijke besluitvormingsregels en eigenaren die door de verduurzaming in financiële problemen dreigen te komen. We zijn blij dat we met het rijk en verschillende grote gemeenten samenwerkingsafspraken kunnen maken om dit soort knelpunten aan te pakken, zodat iedereen die wil mee kan doen“, zegt wethouder Kapteijns.

Met deze samenwerkingsafspraken erkennen het Rijk, de G4 (de gemeenten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht), het stedennetwerk G40 en de gemeenten Alkmaar, Almere, Breda, Delft, Dordrecht, Eindhoven, Gouda, Groningen, Leiden en Schiedam dat ze elkaar nodig hebben om voor deze doelgroep de juiste ondersteuning te bieden. Het Rijk met financiering en wet- en regelgeving en gemeenten voor de kennis van de wijken, het laagdrempelig aanbieden van advies- en ondersteuning, koppeling met andere opgaven in de wijken en eventueel maatwerk van maatregelen per wijk of buurt. De partijen zetten gezamenlijk in op het verbeteren van de volgende punten:

1. Betere financieringsmogelijkheden, ook voor individuele eigenaren met beperkte financiële middelen;

2. Vereenvoudigen van besluitvorming en verbeteren positie VvE-bestuur;

3. Onafhankelijk en deskundig advies over verduurzaming van woningen;

4. Betere mogelijkheden voor natuurvriendelijk isoleren van appartementsgebouwen.

Ministerie van Binnelandse Zakenen Koninkrijksrelaties

Minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: “Ongeveer 20 procent van de woningen in Nederland is onderdeel van een VvE. Deze steden hebben veel ervaring met de begeleiding en ondersteuning van VvE’s bij verduurzaming. Dit is precies de kennis en kunde die we breed willen delen met andere gemeenten, zodat alle VvE’s in Nederland hiervan kunnen profiteren. We gaan vanuit het Rijk ondersteunen bij deze kennisdeling via het nieuw op te zetten kennis- en expertisecentrum, naast de bestaande inzet via de Versnellingsagenda VvE’s.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio