1.4 C
De Bilt

Mobiele vaccinatieteams op pad om mensen thuis te vaccineren tegen corona

Wat als je een coronavaccinatie wilt, maar door een ernstige ziekte of beperking niet naar een priklocatie van de GGD kunt komen? Ook niet met hulp van familie of bekenden? Dan komt een mobiel vaccinatieteam van Hecht GGD Hollands Midden langs om je thuis te vaccineren. Aanmelden voor thuisvaccinatie kan nog tot en met 8 december, maar doe het liever zo snel mogelijk.

Wie voor vaccinatie aan huis in aanmerking denkt te komen, kan bellen met 0800 – 2077. Of een mantelzorger vragen om dat te doen. Telefonisch wordt bepaald of een coronaprik thuis mogelijk is. “Mensen die bedlegerig zijn komen in aanmerking. Of mensen die niet mobiel genoeg zijn om naar een vaccinatielocatie te komen, ook niet met hulp van anderen”, verduidelijkt Margreet Bekedam, manager vaccineren bij Hecht GGD Hollands Midden. “Dat mensen zelf kunnen bellen voor thuisvaccinatie, is dit jaar nieuw en nog relatief onbekend merken we. Huisartsen kunnen overigens ook patiënten aanmelden. In tegenstelling tot vorige coronacampagnes, kunnen huisartsen niet meer zelf vaccineren. Het coronavaccin is voor hen niet meer verkrijgbaar.”

Bel zo snel mogelijk voor vaccinatie

“Bel zo snel mogelijk voor vaccinatie aan huis, wacht daar niet mee tot 8 december”, benadrukt Margreet. Eind december stoppen we met thuisvaccinatie en na aanmelding kan het een paar weken duren voor een afspraak kan worden ingepland. We organiseren het thuis vaccineren namelijk zo efficiënt mogelijk, door routes slim te plannen. Eén mobiel team kan dan meer mensen per dag vaccineren.”

Teamwerk

Arts Jurgen Woerdman en administrateur Bert Donnars vormen samen een mobiel vaccinatieteam. Ze werken al sinds de start van de coronacrisis bij Hecht GGD Hollands Midden en zijn helemaal op elkaar ingespeeld. De taakverdeling is duidelijk. Jurgen stelt met controlevragen vast of iemand gevaccineerd kan worden. Bert leidt de mensen af op het moment dat Jurgen de prik geeft. Bert: “Niemand vindt het leuk om een prik te krijgen, zo is het al gebeurd voor ze het weten.” Bert zorgt ook voor de administratie en schrijft het prikbewijs uit. Allebei maken ze een gezellig praatje met de mensen die ze bezoeken.

Grandioos

“Het is grandioos, dat dit kan”, zegt mevrouw Dyer (73) uit Noordwijkerhout. Zij en haar man (89) zijn zojuist gevaccineerd tegen corona, gewoon thuis op de bank. Het is de eerste keer dat ze thuis de coronaprikken krijgen. Vorige prikrondes gingen ze altijd naar de vaccinatielocatie in Leiden. Vanwege de gezondheid van meneer Dyer, gaat dat niet meer. Jurgen: “En omdat we hier toch zijn, vaccineren we mevrouw ook meteen.”

Zo loopt dat ongepland ook bij meneer Van den Barselaar (89), ook uit Noordwijkerhout. Hij wordt thuis gevaccineerd omdat “mijn been tegenwerkt en ik alleen ben.” Zijn hulp in de huishouding Betzy Garces (49) is aan het schoonmaken als Jurgen en Bert arriveren. Bij navraag blijkt dat ze ook graag een coronaprik wil, omdat ze dat belangrijk vindt voor de gezondheid van haar cliënten en haarzelf. Als zorgmedewerker valt ze in de doelgroep van de najaarscampagne, dus krijgt ook zij de prik. Jurgen: “Hierom nemen we altijd extra vaccins mee.” Betzy is er heel blij mee: “Ik had voor aanstaande zaterdag een vaccinatieafspraak in Leiden. Nu kan ik lekker iets anders gaan doen.”

Beschikbaar

Sinds half oktober zijn twee mobiele vaccinatieteams van Hecht GGD Hollands Midden op pad om niet-mobiele thuiswonenden te vaccineren tegen corona. Ze hebben inmiddels ruim 500 mensen thuis gevaccineerd. Voor de komende weken staan ook al 500 mensen ingepland. Margreet: “Het is onze opdracht om het coronavaccin voor iedereen beschikbaar te maken. Thuisvaccinatie is voor niet-mobiele mensen een uitkomst. Want juist degenen die niet naar onze vaccinatielocaties kunnen komen, hebben die bescherming tegen corona vaak extra hard nodig.”

Dankbaar

Jurgen en Bert genieten van de huisbezoeken. Jurgen: “Het is heel bijzonder werk. Je weet nooit wat je achter een voordeur aantreft, maar je weet wel dat je komst er echt toe doet voor de mensen bij wie je langsgaat.” Bert: “Mensen zijn vaak zo dankbaar, bijna net zoals in de begindagen toen het coronavaccin er net was.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio