2.1 C
De Bilt

Uitreiking groot aantal Mobilisatie-Oorlogskruizen

Ypenburg Tijdens de herdenking van de Slag om de Residentie op dinsdag 10 mei reikt plaatsvervangend commandant Landstrijdkrachten, generaal-majoor Rob Jeulink bij het monument in Ypenburg in Den Haag postuum 16 Mobilisatie-Oorlogskruizen uit aan nabestaanden van Tweede Wereldoorlog-veteranen.

Het Mobilisatie-Oorlogskruis (MOK) is in 1948 ingesteld door Koningin Wilhelmina voor mensen die gedurende de Tweede Wereldoorlog tenminste 6 maanden in militaire dienst waren. Niet iedereen heeft destijds de medaille ontvangen, daarom wordt er zo nu en dan nog een uitgereikt. De onderscheiding wordt toegekend door de minister van Defensie.

Uitreiking Mobilisatie-Oorlogskruizen

Een van de nabestaanden die een onderscheiding ontvangt is Rob Jacks. Hij is familie van de van oorsprong Duitse Max Wouter Jacks (Berlijn 1922) die als oorlogsvrijwilliger bij de Nederlandsche Binnenlandsche Strijdkrachten onder andere meewerkte aan het vervoeren van wapens en het weghalen van rails om spoorwegtransporten te laten ontsporen. Ook wist hij de Duitsers fietsen afhandig te maken, verleende hij hulp aan Engelse piloten en hielp hij onderduikers te verbergen.

Als oorlogsvrijwilliger heeft Jacks “ieders risico voor lijf en leven genomen en is hij beslist niet te kort geschoten met het betrachten van de juiste houding in verband met de bezetting”. Nabestaanden van Jacks ontvangen het Mobilisatie-Oorlogskruis en de Herinneringsspeld Binnenlandse Strijdkrachten.

Generaal Jeulink reikt op 10 mei ook nog een aantal andere onderscheidingen uit waaronder 3 Oorlogsherinneringskruizen, 1 Ereteken Orde en Vrede en 5 Herinneringsspelden Binnenlandse Strijdkrachten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio