15.7 C
De Bilt

Nacht van de Nacht: mag het licht uit?

De laatste zaterdagavond van oktober is hét moment om aandacht te vragen voor het klimaat en energiebesparing op licht. Tijdens de Nacht van de Nacht, zaterdag 29 oktober, om 20.00 uur gaan daarom de lichten van het stadhuis en het stadsdeelkantoor aan de Leyweg in Den Haag uit. De noodverlichting blijft aan. De openbare verlichting bij het stadhuis gaat ook uit. De Nacht van de Nacht is bedoeld om CO2 uitstoot te verminderen en lichtvervuiling tegen te gaan.

Extra bewustwording

Wethouder Arjen Kapteijns (Duurzaamheid, Energietransitie en Klimaatadaptatie): “In tijden van extreem hoge energieprijzen en meer aandacht voor klimaatverandering is dit een moment van extra bewustwording. Door slim te verlichten voorkomen we lichtvervuiling en besparen we op eenvoudige wijze energie. Ik hoop dat zoveel mogelijk Haagse inwoners, bedrijven en instellingen meedoen aan de Nacht van de Nacht.”

Eerder deze maand maakte de gemeente bekend dat de Haagse straatverlichting versneld wordt verduurzaamd. Zo worden ruim 4.000 lichten aangepast zodat ze op afstand kunnen worden gedimd. Ongeveer 20.000 lampen worden vervangen door energiezuinige ledverlichting. Daarnaast gaat de sfeerverlichting alleen tussen 16:00 tot 23:00 uur aan.

Over Nacht van de Nacht

De Nacht van de Nacht wordt dit jaar voor de achttiende keer georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties en heeft als doel lichtvervuiling tegen te gaan en Nederland dus donkerder en daarmee duurzamer te maken. Door het hele land zijn er evenementen in het donker en doven honderden bedrijven en gemeenten de lichten. Nederland is een van de meest verlichte landen in de wereld. Dit resulteert niet alleen in energieverspilling maar zorgt er ook voor dat het natuurlijke ritme van mensen en dieren wordt verstoord.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio