7.5 C
De Bilt

Nieuw straatnamenbeleid voor Gemeente Voorschoten

Duivenvoordestraat, Notenboomlaan, of toch het Bronzen Paardenpad? Gemeente Voorschoten introduceerde dit najaar een nieuw straatnamenbeleid. Nu kunnen ook inwoners hun ideeën en voorkeuren aandragen voor nieuwe stratennamen.

Wanneer er een nieuwe straat bijkomt in Voorschoten, start de gemeente een procedure voor een straatnaam. Vanaf dit najaar kunnen ook inwoners met een idee voor een nieuwe straatnaam een voorstel indienen. En goede ideeën zijn er in ons dorp ten overvloede: sinds het nieuwe beleid werd aangenomen, zijn al vele verzoeken van inwoners binnengekomen. In deze verzoeken worden namen van beroemde lokale families vaak genoemd, maar ook van bekende Voorschotenaren. Veel van deze verzoeken sluiten dan ook mooi aan bij de rijke geschiedenis van ons dorp.

Veel kennis over geschiedenis Voorschoten bij inwoners

Burgemeester Stemerdink: “Onze inwoners hebben veel kennis over de geschiedenis van ons dorp. De interesse voor de Voorschotense historie leeft! Deze betrokkenheid van de Voorschotenaren heeft onze voormalig burgemeester Pauline Bouvy-Koene geïnspireerd. Zij heeft laten weten dat ze het belangrijk vindt dat het geluid van de inwoners wordt gehoord. De geschiedenis van Voorschoten verdient het een plek te krijgen op nieuwe straatnamen. Daarom heeft zij besloten af te zien van haar straatnaamvernoeming, voor een nieuwe vernoeming naar de familie Griffioen. De Bouvy-Koenelaan wordt daarom de Griffioenlaan.”

Veel verzoeken

Tot nu toe ontving de gemeente Voorschoten veel straatnamenverzoeken voor het bouwplan Segaar-Arsenaal en omgeving. Veel van deze ideeën betreffen illustere Voorschotense familienamen zoals Griffioen, Segaar en Mechelse. Deze suggesties worden dan ook zeker meegenomen. Een ander voorstel betrof een Max van der Stoelstraat, naar de oud-minister van Buitenlandse Zaken. Een mooi voorstel, maar toch heeft de gemeente besloten dit verzoek niet in te willigen. Binnen Voorschoten bestaat namelijk ook al een Dr. Martinus van der Stoelstraat, naar de vader van Max van der Stoel. Beide namen lijken dan toch te veel op elkaar. Gemeente Voorschoten bekijkt nu of er een brug of park naar Max van der Stoel kan worden vernoemd. 

Nieuwe regels voor straatnamen

De gemeente ontvangt heel graag verzoeken tot nieuwe straatnamen. Inwoners die een nieuwe straatnaam willen voordragen, moeten wel met enkele voorwaarden rekening houden. Zo moet de nieuwe straatnaam makkelijk uit te spreken en niet te lang zijn. De nieuwe naam moet ook passen bij de omgeving van de straat. En valt de keuze op de naam van een persoon? Dan moet deze persoon in ieder geval al tien jaar overleden zijn, en in Voorschoten gewoond hebben of er geboren zijn.

Meer informatie

Inwoners die meer willen weten over het aanvragen van een straatnaam, of meteen een verzoek willen indienen, kunnen kijken op www.voorschoten.nl/nieuwe-straatnaam-voorstellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio