13.1 C
De Bilt

Nieuwe bibliotheek in Benoordenhout

Bibliotheek Den Haag opent dit jaar een nieuwe tijdelijke vestiging in de wijk Benoordenhout. De afgelopen maanden waren er gesprekken tussen de gemeente Den Haag, de gemeente Wassenaar, de ANWB en een brede afvaardiging van de inwoners van Benoordenhout. Het resultaat is de komst van deze tijdelijke bibliotheek in het souterrain van het Rotonde-gebouw van de ANWB. Naar verwachting gaat de vestiging voor het einde van 2023 open.

Nieuwe Bibliotheek

Robert van Asten, wethouder bibliotheken, is verheugd dat Bibliotheek Den Haag zich weer uitbreidt: “Hoe meer mensen in Den Haag gebruik kunnen maken van de bibliotheek, hoe beter. Dit is een mooie opstap naar een volwaardige wijkbibliotheek in Benoordenhout. Dat is namelijk de ambitie. Maar we hoeven daar nu ook niet op te wachten. We gaan samen met de wijk alvast kijken wat werkt en niet werkt. Daar kijk ik naar uit.”

Terwijl de zoektocht naar een permanente locatie doorgaat, wil de Bibliotheek Den Haag wijkbewoners graag al toegang geven tot een inspirerende plek voor Haagse inwoners, waar educatie, cultuur en ontmoeting centraal staan.

Wethouder van Asten, bibliotheek. Foto: gemeente Den Haag

Iedereen welkom

Bibliotheek Den Haag heeft inmiddels 16 wijkbibliotheken verspreid over de stad. Met de opening van de bibliotheek in Benoordenhout komt er een extra plek bij voor iedereen die op zoek is naar informatie, persoonlijke ontwikkeling en ontmoeting. De ANWB heeft de ruimte in het Rotonde-gebouw ter beschikking gesteld voor de komst van deze bibliotheek. Het is de bedoeling om hier een uitnodigende, warme bieb in de wijk te creëren, waar alle mensen zich thuis voelen.

Versterken Haagse bibliotheekfunctie

Dat de tijdelijke Bibliotheek Benoordenhout er komt, is het resultaat van het coalitieakkoord van de gemeente Den Haag. Hierin zijn middelen beschikbaar gesteld voor het verder versterken van de Haagse bibliotheekfunctie. Deze zijn beschikbaar gesteld voor het realiseren van een nieuwe wijkbibliotheek in Benoordenhout. In afwachting van een definitieve locatie, komt in het Rotonde-gebouw een tijdelijke locatie.

Ook zal de gemeente een aanvraag doen voor de rijksregeling ‘Eenmalige specifieke uitkeringen lokale bibliotheekvoorzieningen 2023-2024’ (SPUK Bieb). Daarmee kunnen gemeenten een uitkering aanvragen als tegemoetkoming in de kosten voor nieuwe bibliotheekvestigingen of ter verbetering van bestaande bibliotheekvoorzieningen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio