6 C
De Bilt

Oefenruimte voor Haagse muzikanten in omgebouwde, oude Haagse atoombunker

Goed nieuws voor de Haagse muzieksector en het Haags Gemeentearchief. Er is een oefenruimte gemaakt in de omgebouwde, voormalige atoombunker ‘Noodzetel’, gelegen op steenworp afstand van Den Haag Centraal. Hiermee krijgt deze ruimte een nieuwe bestemming. Vanaf 2025 kunnen Haagse muziekproducers, live muzikanten en DJs hier oefenen en muziek opnemen. Ook is er straks 4 kilometer aan opslagruimte beschikbaar voor het Haagse Gemeentearchief.

Van atoomschuilkelder naar oefenruimte

Wethouder Cultuur Saskia Bruines: “We zijn erg blij dat we deze bunker kunnen ombouwen tot studio’s en oefenruimte voor Haagse muzikanten. Van opkomend talent tot gevestigde namen. Het is een unieke kans om een stukje Haagse geschiedenis te behouden en tegelijkertijd muzikanten te ondersteunen. Want er is een grote behoefte aan betaalbare werkruimtes voor (pop)muzikanten en producers.

Den Haag is de bakermat van de Nederlandse popcultuur en dat willen we graag behouden. Betaalbare oefenruimte is daarin ontzettend belangrijk. Ook is er straks 4 kilometer aan extra ruimte voor het Haags Gemeentearchief beschikbaar, met speciale voorzieningen voor 200 meter film aan bijzondere Haagse historische beelden.”

Brede behoefte aan een veilige, vaste plek

De oefenruimtes worden beheerd door een stichting die zich inzet voor de ondersteuning van Haagse muzikanten. Benjamin Havenaar (Directeur The Crave Festival en initiatiefnemer van de stichting) is blij met de nieuwe plek: “Een terugkomend geluid dat we al jaren horen is dat musici en producers geen vaste eigen ruimte kunnen vinden. Er is een brede vraag naar een veilige, vaste plek waar deze makers hun instrumenten en apparaten kunnen laten staan. Dit stelt ze in staat om meer op de lange termijn te focussen en beter te kunnen investeren in hun carrière; wat de professionalisering van deze artiesten stimuleert.”

V.l.n.r. Boaz Kok, Benjamin Havenaar, Marieke McKenna en Saskia Bruines in de kantine van voormalig atoombunker de Noodzetel
V.l.n.r. Boaz Kok, Benjamin Havenaar, Marieke McKenna en Saskia Bruines in de kantine van voormalig atoombunker de Noodzetel – Foto: gemeente Den Haag

Nieuwe culturele hub

De voormalige slaapvertrekken en ziekenboegruimten worden omgebouwd tot veertien productiestudio’s en drie oefenruimten. Historische elementen en een aantal bijzondere ruimtes worden intact gehouden. Marieke McKenna (eigenaresse Mink Records, programmamaker voor NPO Soul & Jazz en initiatiefnemer van de stichting): “Door musici en producers uit verschillende muzikale genres en sociale scenes bijeen te brengen, hopen we op interessante kruisbestuivingen en samenwerkingen op zowel creatief en professioneel vlak.

Atoombunker 'Noodzetel'
Atoombunker ‘Noodzetel’ – Foto: gemeente Den Haag

Dit zal het bloeiende Haagse muzieklandschap niet alleen faciliteren, maar ook artistiek diversifiëren en verbinden. Nu zien we toch nog veel eilandjes die maar weinig met elkaar in contact komen. We zijn ontzettend blij dat de Haagse gemeente de relevantie en urgentie ziet voor het belang van een ruimte om te creëren. We kijken ontzettend uit naar de opening van wat hopelijk een belangrijke nieuwe culturele hub wordt binnen onze – aan muziekgeschiedenis rijke – stad.”

Interesselijst

Geïnteresseerden in een studioruimte kunnen zich alvast aanmelden om op de hoogte gehouden te worden via de website noodzetel.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio