9.6 C
De Bilt

Osteopathie goede optie om van je klachten af te komen

Osteopathie. Misschien heb je er wel eens van gehoord. Maar wat het precies inhoudt? Iets met kraken? Dat is maar een klein onderdeel van de totale behandeling. Toch wordt deze manuele geneeswijze, die uitgaat van een wisselwerking tussen lichaam en geest, steeds populairder. Veel mensen blijken baat te hebben bij osteopathie. Vooral mensen die al jaren met hun gezondheid sukkelen en te horen hebben gekregen dat ze “er maar mee moeten leren leven” blijken na enkele behandelingen bij de osteopaat enorm vooruit te gaan.

Osteopathie is een therapie waarbij zowel lokaal als in het hele lichaam wordt gekeken, waar de bron van de klacht vandaan komt. Osteopathie gaat uit van het principe dat een ongeluk, stress, operatie, uitputting of infectie kunnen leiden tot bewegingsblokkades in het lichaam, waarna (chronische) klachten kunnen ontstaan. Een osteopaat zorgt er met zijn handen voor dat die blokkades worden opgeheven.

Osteopathie de Ridder

Sebastiaan de Ridder, osteopaat bij praktijk Osteopathie de Ridder in Den Haag (Zeeheldenkwartier), werkte jarenlang als fysiotherapeut en manueeltherapeut, maar miste daarbij steeds meer de bredere benadering van de patiënt. Ook vond hij het jammer dat hij per patiënt maar 30 minuten de tijd had. Hij besloot de 6-jarige opleiding tot osteopaat te volgen en startte in 2019 zijn eigen praktijk in de Van Diemenstraat. Een behandeling in zijn praktijk duurt 45-60 minuten.

Niet alleen de klacht, maar de hele mens erachter bekijken

Een osteopaat kijkt naar het hele lichaam en de mens erachter: eetpatroon, stress, slaap, operaties, klachten uit het verleden, sport, werk, alles komt aan bod. “Logisch ook,” vindt De Ridder, “ieder mens is anders en er zijn zoveel zaken die ervoor kunnen zorgen dat iemand maar niet opknapt. Die bredere blik op de patiënt zorgt ervoor dat je het ontstaan of verloop van een klacht beter kunt begrijpen én behandelen.”

Verschillen met fysiotherapeut

De Ridder behandelt patiënten met allerlei klachten: van migraine tot rugpijn en van buikklachten tot schouderklachten. Maar waar hij als fysiotherapeut de locatie van de klacht behandelde – bijvoorbeeld de nek bij nekklachten – behandelt hij als osteopaat dikwijls een geheel andere plek dan waar de klachten worden ervaren. De Ridder: “Wanneer je met rugklachten in mijn praktijk komt, zal ik verder kijken dan alleen naar je rug.

Ik bekijk dan ook je voeten en je bekken, de beweeglijkheid van je darmen en andere organen. Als ik ontdek dat je rugklacht wordt veroorzaakt doordat je maag niet vrij beweegt, zal ik o.a. je maag gaan behandelen.” Dat gebeurt met zachte grepen, waarna het lichaam weer soepel wordt. Of zoals De Ridder het formuleert: “Na een behandeling zit je letterlijk weer beter in je vel.”

Sporters en baby’s

De Ridder behandelt ook veel sporters in zijn praktijk. “Als je regelmatig last hebt van een terugkerende blessure, bijvoorbeeld na het hardlopen, wielrennen of voetballen, is het zinvol om bij de osteopaat langs te gaan. Maar ook om als fanatieke sporter klachten te voorkómen is het zinvol om één keer in de zoveel tijd je lichaam te laten controleren op bewegingsblokkades.”

De Ridder volgde bovendien een opleiding waardoor hij ook baby’s en kinderen kan behandelen. Denk aan baby’s met een voorkeurshouding, reflux, darmkrampjes of slaapproblemen. En peuters met eczeem, terugkerende oorontstekingen en klachten aan het bewegingsapparaat.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden osteopathie geheel of gedeeltelijk vanuit de aanvullende verzekering.

Meer weten? Kijk op www.osteopathiederidder.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio