22.4 C
De Bilt

Perceel Land  van Ons in Wassenaar verdubbelt in omvang

Wassenaar – 1 september 2023 – Een bijzonder avontuur begon in de zomer van 2022, toen Land van Ons een nieuw hoofdstuk opende met de aankoop van een perceel in Wassenaar. Nu, ruim een jaar later, verdubbelt de omvang van dit perceel. Op naar een toekomst vol groei en duurzaamheid.

Land van ons

De zomer van 2022 markeerde het begin van een inspirerende reis; de aankoop van het perceel in Wassenaar. Een cruciale mijlpaal was de selectie van onze pachter in januari 2023. Erwin de Jong, gedreven door een gedeelde visie, trad toe en begon aan de voorbereidingen om het perceel te bewerken en zijn droom te verwezenlijken.

Juni 2023 bracht een onverwachte wending. Een voormalige pachter bood tegen gunstige voorwaarden een groot aantal biologische fruitplanten aan. Dat versterkte de missie van Land van Ons aanzienlijk. Boer Erwin kreeg zo een vliegende start. De planten staan inmiddels in stroken op het perceel, vormen een haag langs het fietspad naar Voorschoten en groeien in tuinen van vrijwilligers en collega-tuinders. De eerste fruitoogst zit inmiddels in potten heerlijke jam. En voor de liefhebber of professional; er zijn nog planten tegen een mooie prijs beschikbaar. Deze inkomsten steunen de pachter bij zijn omslag naar regeneratieve landbouw.

Sinds 1 september is Land van Ons eigenaar van het gehele perceel. Een toegewijd team van vrijwilligers werkt op deze voormalige handelskwekerij samen met pachter Erwin aan het sorteren en schoonmaken van de fruitplanten. Deze werkgemeenschap oogstte de eerste kilo’s aardappelen en uien. Daarnaast telt het team vele deskundigen op het gebied van biodiversiteit. Zij monitoren regelmatig de insecten, vogels, planten en houden de stand van het leven in de sloten en in de bodem in de gaten.

Land van Ons viert de voortgang op 10 september 2023 met directe buren en vrijwilligers en 14 oktober 2023 op de open  dag. Dan is iedereen welkom om een kijkje te nemen en de plannen te horen.

Land van Ons is trots op de gemeenschap en de samenwerking die rondom het perceel is ontstaan. Samen met de  pachter en vrijwilligers zet Land van Ons zich in voor een duurzame toekomst vol groei, biodiversiteit en gemeenschapszin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio